14 september 2011

Euregionaal fietsen voor meer orgaandonoren

Euregionaal fietsen voor meer orgaandonoren Euregionaal fietsen voor meer orgaandonoren Euregionaal fietsen voor meer orgaandonoren 

Op 16 en 17 september fietsen ruim honderd mensen twee dagen door Belgisch en Nederlands Limburg en de streek rond Aken om aandacht te vragen voor orgaandonatie. Het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo neemt voor de 2de maal deel met een ploeg van 21 renners waaronder ook een dialysepatiënt die in november vorig jaar een succesvolle niertransplantatie onderging. Het volledige peloton wordt op vrijdagmiddag 16 september omstreeks 12.15 uur met een hapje en een drankje ontvangen op de Grote Markt van Sint-Truiden. Het Sint-Trudoziekenhuis zet op de Grote Markt ook een massagestand op waar de renners van de Euregiotour terecht kunnen voor een snelle massage van pijnlijke spieren.

Jaarlijks sterven onnodig veel mensen omdat er niet tijdig een orgaan beschikbaar is. Dat komt omdat er onvoldoende donoren zijn om aan de groeiende behoefte aan organen en weefsels te voldoen. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen is transplantatie van een orgaan de laatste mogelijke behandeling. Zo kan bijvoorbeeld een hart, een lever of een nier een leven redden of de kwaliteit van leven van erg zieke patiënten aanzienlijk verbeteren. Met de organisatie van de Euregiotour wil de Nederlandse Stichting Promotie Orgaandonatie deze problematiek in de schijnwerpers plaatsen en op een positieve manier aandacht vragen voor het belang van orgaandonatie. De Stichting hoopt zo het aantal donorregistraties te verhogen en de wachtlijsten te verminderen.

In totaal nemen een honderdtal renners deel aan de Euregiotour. Naast teams uit Belgische en Nederlandse ziekenhuizen (Jessaziekenhuis, RZ Sint-Trudo, ZOL, UZ Leuven, CHU Liège, Atriumziekenhuis Heerlen, AZ Maastricht, Orbis Medisch Centrum Sittard, UK Klinikum Aken) fietsen ook getransplanteerden, dialysepatiënten, prominenten en sympathisanten mee. Op vrijdag fietsen de renners van Maastricht naar Sint-Truiden, Hasselt en Genk. De tweede dag voert de route het peloton van Valkenburg via Sittard, Heerlen naar het Klinikum in Aken en weer terug naar Valkenburg. Per dag wordt respectievelijk circa 120 en 95 km afgelegd.

Het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo fietst voor de tweede maal mee in de Euregiotour. Dr. Sven Smets, nefroloog, wist een team van 21 renners te enthousiasmeren om mee te fietsen voor meer orgaandonoren. Het RZST-rennersteam bestaat uit 6 artsen, 8 verpleegkundigen, 1 kinesist, 1 maatschappelijk werker, 1 medewerker technische dienst, 3 administratieve medewerkers en 1 getransplanteerde patiënt. Onder hen maar liefst 6 vrouwen! Dr. Smets, één van de drie nefrologen in het RZ Sint-Trudo is van dichtbij betrokken bij de problematiek van orgaandonatie en juicht initiatieven als de Euregiotour zeker toe. "Ik verheug me dat we opnieuw met een talrijke delegatie, waaronder heel wat verpleegkundigen van onze dialyseafdeling, aan deze Euregiotour deelnemen", verklaart dr. Smets. "Bovendien fietst net als vorig jaar één van onze patiënten mee, ditmaal weliswaar niet meer als dialysepatiënt, maar wel als succesvol getransplanteerde patiënt. Laat dat nu juist het opzet zijn van deze mooie tweedaagse fietstocht, orgaandonatie onder de aandacht van het brede publiek brengen zodat meer mensen zich laten registreren als donor, om zodoende de wachttijd op een orgaan te beperken en zoveel mogelijk patiënten ?een nieuw leven' te geven door middel van een orgaantransplantatie".

De renners worden omstreeks 12.15 uur verwacht op de Grote Markt van Sint-Truiden waar ze bij een hapje en een drankje (aangeboden door het stadsbestuur) even op adem kunnen komen. Burgemeester Ludwig Vandenhoven zal het peloton er toespreken. Er zullen ook infostandjes zijn waar geïnteresseerden ook de 'Verklaring van de wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden' kunnen verkrijgen. De renners kunnen terecht in een massagestand waar drie kinesisten van het revalidatiecentrum van het ziekenhuis hun vermoeide spieren zullen masseren.

Enkele cijfers:
Het Sint-Trudoziekenhuis telt 112 dialysepatiënten. In 2010 kwamen er 31 nieuwe dialysepatiënten bij en werden er 4 getransplanteerd. Momenteel staan een 15-tal patiënten op de wachtlijst voor een niertransplantatie.