05 september 2012

Euregionaal fietsen voor meer orgaandonoren

Euregionaal fietsen voor meer orgaandonoren Euregionaal fietsen voor meer orgaandonoren Euregionaal fietsen voor meer orgaandonoren 

Op 7 en 8 september fietsen ruim honderd mensen door de Euregio om aandacht te vragen voor orgaandonatie. Het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo neemt voor de 3de maal op rij deel met een ploeg van 16 renners waaronder ook een dialysepatiënt die in november 2010 een succesvolle niertransplantatie onderging. Het volledige peloton wordt op vrijdagmiddag 7 september omstreeks 12.45 uur met een hapje en een drankje ontvangen op de Groenmarkt in Sint-Truiden. Het Sint-Trudoziekenhuis zet er ook een massagestand op waar de renners van de Euregiotour terecht kunnen voor een snelle massage van pijnlijke spieren.

Jaarlijks sterven onnodig veel mensen omdat er niet tijdig een orgaan beschikbaar is. Dat komt omdat er onvoldoende donoren zijn om aan de groeiende behoefte aan organen en weefsels te voldoen. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen is transplantatie van een orgaan de laatste mogelijke behandeling. Zo kan bijvoorbeeld een hart, een lever of een nier een leven redden of de kwaliteit van leven van erg zieke patiënten aanzienlijk verbeteren. Met de organisatie van de Euregiotour wil de Nederlandse Stichting Promotie Orgaandonatie1 deze problematiek in de schijnwerpers plaatsen en op een positieve manier aandacht vragen voor het belang van transplantatie, orgaandonatie en dus donorregistratie. De Stichting hoopt zo het aantal donorregistraties te verhogen en de wachtlijsten te verminderen.

In totaal nemen een honderdtal renners deel aan de Euregiotour. Naast teams uit Belgische en Nederlandse ziekenhuizen (Jessaziekenhuis, RZ Sint-Trudo, ZOL, UZ Leuven, CHU Liège, Atriumziekenhuis Heerlen, AZ Maastricht en Orbis Medisch Centrum Sittard) fietsen ook getransplanteerden, dialysepatiënten, prominenten en sympathisanten mee. De fietstocht voor meer orgaandonoren brengt het peloton op vrijdag 7 september over een afstand van 130 km van Maastricht via Hasselt naar Sint-Truiden en via Luik weer naar Maastricht. Op zaterdag 8 september start het peloton in Valkenburg voor een tocht van 115 km via Genk, Sittard, Heeren en dan weer terug naar Valkenburg.

De renners worden op vrijdag 7 september 2012 omstreeks 12.45 uur verwacht op de Groenmarkt in Sint-Truiden waar ze bij een hapje en een drankje (aangeboden door het stadsbestuur) even op adem kunnen komen. Burgemeester Ludwig Vandenhoven en dr. Sven Smets, nefroloog in het Sint-Trudoziekenhuis zullen er het peloton toespreken. Er zal ook een infostand zijn waar geïnteresseerden ook de 'Verklaring van de wilsuitdrukking inzake wegneming en transplantatie van organen en weefsels na overlijden' kunnen verkrijgen. De renners kunnen terecht in een massagestand waar drie kinesisten van het revalidatiecentrum van het ziekenhuis hun vermoeide spieren zullen masseren.


1 De Stichting Promotie Orgaandonatie is een initiatief van onder andere de Nierpatiënten Vereniging Maastricht, het Maastricht Universitair Medisch Centrum en weet zich gesteund door tal van sponsoren en vrijwilligers.