14 maart 2013

Kunstwerk van Koen Vanmechelen maakt nieuw Sint-Trudo Ziekenhuis helemaal af

Kunstwerk van Koen Vanmechelen maakt nieuw Sint-Trudo Ziekenhuis helemaal af 

Met de installatie Infinity – C.C.P. aan het herboren Sint-Trudo Ziekenhuis zorgt Koen Vanmechelen voor een universeel oriëntatiepunt in zijn geboortestad.

Kunst heelt, leerde Florence Nightingale, en het werkt samen met wetenschap in de zorg om de mens. Zich lavend aan dat idee heeft kunstenaar en Truiense ereburger Koen Vanmechelen (47) vorm, licht en kleur versmolten tot een hoopvol kunstwerk. Infinity is een visueel helend en beklijvend element in het Truiens stadsgezicht.

Infinity – C.C.P. bestaat uit een stalen ei van ongeveer 2,5 op 4 meter voor en een projectie in het ziekenhuis. De installatie doet meer dan kunst kruisen met wetenschap. De bekende ovale vorm van het ei, uitvergroot en archetypisch, betovert passant en zorgverstrekker. "De weerkaatsing van licht en energie, het vormcontrast met de strakke architectuur en de verrassende vertrouwdheid van het kunstwerk versterken de positieve invloed die het uitstraalt," zegt Vanmechelen. "Infinity verlicht en moedigt aan."

Tegelijk heeft het stalen ei iets futuristisch en illustreert ze het razende tempo waarmee de wetenschap en de zorg evolueren. Het werk vertaalt Koen Vanmechelens kijk op leven als een kosmisch spel van eb en vloed. Vanmechelen: "De projectie van de tweelobbige lemniscaat aan de andere kant van de glasmuur, belooft de eeuwige cyclus van geboorte en wedergeboorte. Het nu is slechts een puntje op een oneindig verschijnen en verdwijnen, net als het moment in het ziekenhuis er een is in het leven van de patiënt. Het ei geeft de richting van de toekomst aan."

Tegelijk verwijst het achtvormige werk naar de twee Truiense campussen die nu verenigd zijn. Vanmechelen: "Het verlangen naar groei is essentieel in het overleven."

Infinity is een belangrijk element in het grote artistiek-wetenschappelijke totaalwerk dat Koen Vanmechelen nu al meer dan een decennium gestaag uitbouwt. "De installatie oogt bedrieglijk eenvoudig, en zo hoort een complexe thematiek ook gebracht," aldus de kunstenaar. "Maar ook met dit werk overbrug ik vele disciplines. Ik link het Sint-Trudo Ziekenhuis aan mijn projecten die momenteel lopen met de professoren Jean-Jacques Cassiman (KULeuven) en Willem Ombelet (ZOL/UHasselt)."

Met Infinity zet Vanmechelen een volgende stap in de cross-over tussen zijn werk en de medische wetenschappen. Een cross-over die steeds meer bijval krijgt. Zo is er ook vanuit de wereldgezondheidsorganisatie, met name van Mario Merialdi en Marleen Temmerman interesse om een project op poten te zetten. "Zo krijgt Infinity ook een letterlijke betekenis" zegt Vanmechelen.