14 maart 2013

Nieuw Sint-Trudo Ziekenhuis klaar voor de toekomst

Nieuw Sint-Trudo Ziekenhuis klaar voor de toekomst Nieuw Sint-Trudo Ziekenhuis klaar voor de toekomst Nieuw Sint-Trudo Ziekenhuis klaar voor de toekomst Nieuw Sint-Trudo Ziekenhuis klaar voor de toekomst Nieuw Sint-Trudo Ziekenhuis klaar voor de toekomst 

In aanwezigheid van zo'n 400 relaties en medewerkers wordt op vrijdagavond 15 maart de meest recente vleugel van het volledig vernieuwde Sint-Trudo Ziekenhuis officieel geopend en wordt het nieuwe logo voorgesteld dat de vernieuwing en éénmaking van het ziekenhuis visualiseert. Bovendien wordt ook de installatie ?Infinity – C.C.P.' onthuld, een kunstwerk van Truienaar Koen Vanmechelen die met zijn Cosmopolitan Chicken Project (C.C.P.) een internationale reputatie uitbouwde. Tijdens de Dag van de Zorg op zondag 17 maart zetten we onze deuren wagenwijd open voor het grote publiek en bieden we via een 20-tal standjes een boeiende blik achter de schermen van ons ziekenhuis.

Na 12 jaar bouwen en verbouwen is het Sint-Trudo Ziekenhuis vandaag een volledig vernieuwd, modern én eengemaakt basisziekenhuis met 310 bedden en zo'n 1.000 medewerkers, waaronder een 120-tal artsen. Sinds de sluiting van campus Sint-Anna eind januari 2013 zijn alle afdelingen en diensten samengebracht op de Diestersteenweg 100 en is, na de fusie van de Sint-Annakliniek en het Sint-Jozefziekenhuis in 1991, ook de architecturale eenmaking eindelijk een feit. Als autonoom ziekenhuis is Sint-Trudo stevig verankerd in de regio en biedt het kwaliteitsvolle zorg via een multidisciplinaire en patiëntgerichte benadering. Bovendien heeft het ziekenhuis ook ambitieuse toekomstplannen, niet alleen voor campus Sint-Anna maar ook voor de verdere uitbouw van het ziekenhuis. "We zijn enorm fier op ons gloednieuw ziekenhuis en het comfort dat we hierdoor kunnen bieden aan zowel patiënten als medewerkers", zegt algemeen directeur dr. Raf Lippens. "Ook in de toekomst willen we – ondanks de crisis in de sector - blijven innoveren en investeren. Om onze zorgverlening en kwaliteit nog te verbeteren, hebben we daarom besloten op korte termijn 26 extra bedden te openen."

Ook voor de vroegere ziekenhuissite campus Sint-Anna krijgen de toekomstplannen stilaan vorm. Vorige week werd bekend dat het vernieuwende woon-zorg project van het Sint-Trudo Ziekenhuis door de Vlaamse overheid en de Vlaamse Bouwmeester werd geselecteerd als één van de vijf laureaten. In nauw overleg met de Vlaamse en lokale overheid, diverse zorgactoren en andere privaat partners zal de site van campus Sint-Anna worden omgevormd tot een innovatief woonzorgproject rond levenslang wonen dat de lokale woon- en zorgbehoeften in Sint-Truiden mee zal helpen invullen.

Met de introductie van een nieuw logo wil het Sint-Trudo Ziekenhuis deze vernieuwing ook in alle communicatie tot uiting laten komen. Het gebruikte lettertype oogt modern en jeugdig en bevestigt dat we klaar zijn voor de ontwikkelingen van morgen. In het logo zie je ook twee helften van een hart, het symbool voor het leven en de liefde. Het geeft aan hoe belangrijk onze patiënten voor ons zijn. Je kunt er ook twee menselijke figuren in onderscheiden, de ene gebogen over de andere. Het geheel ademt geborgenheid en zorgzaamheid. Het geeft aan dat het Sint-Trudo Ziekenhuis betrokken is bij zijn patiënten en hen koestert. De baseline 'deskundig én dichtbij' tenslotte, maakt duidelijk dat je ook in je eigen buurt kunt rekenen op professionele en kwaliteitsvolle zorg. We staan ook figuurlijk dichtbij onze patiënten (we zijn er voor hen en leven met hen mee) én bij onze medewerkers (via een modern en gericht personeelsbeleid willen we zorgen voor plek waar het fijn is om te werken).

De missie en de doelstellingen van het Sint-Trudo Ziekenhuis vinden we ook terug in het kunstwerk 'Infinity – C.C.P' dat Koen Vanmechelen speciaal voor het nieuwe ziekenhuis ontwierp en dat ongetwijfeld één van de blikvangers van ons ziekenhuis zal worden. Infinity bestaat uit een stalen ei van 3,5 op 4 meter dat schijnbaar plompverloren tegen een van de gevelzuilen aanleunt en een projectie van de 'Date of Birth', gesymboliseerd door het lemniscaat, het teken van een oneindig proces, de eeuwige cyclus van geboorte en wedergeboorte. "De weerkaatsing van licht en energie, het vormcontrast met de strakke architectuur en de verrassende vertrouwdheid van het kunstwerk versterken de positieve invloed die het uitstraalt", zeg Vanmechelen. "Infinity verlicht en moedigt aan".

Op zondag 17 maart – Dag van de Zorg – geven we ook het grote publiek de kans om kennis te maken met het vernieuwde Sint-Trudo Ziekenhuis. Via een 20-tal standjes bieden we onze bezoekers een boeiende kijk achter de schermen van het heelkundig dagcentrum en het operatiekwartier. Tijdens het traject komen de bezoekers meer te weten over verpleegkundige vaardigheden, ergonomisch werken, reanimatie, de mogelijke risico's van snurken, valpreventie en dementie, innovatief poetsen in de zorg, het belang van ICT, vaatchirurgie, de werking van een niersteenverbrijzelaar … Voor de kids zijn er speciale opdrachten. Het volledig programma vindt u op www.sint-trudo.be.