22 april 2013

Huis van de valpreventie in Sint-Trudo Ziekenhuis

Huis van de valpreventie in Sint-Trudo Ziekenhuis Huis van de valpreventie in Sint-Trudo Ziekenhuis Huis van de valpreventie in Sint-Trudo Ziekenhuis 

In het kader van de nationale Week van de Valpreventie werd in de inkomhal van het Sint-Trudo Ziekenhuis een Huis van de Valpreventie 'gebouwd' om valpreventie, vooral voor ouderen, op een originele manier onder de aandacht te brengen.

Van maandag 22 april tot en met zondag 28 april 2013 vindt de nationale week van de valpreventie plaats. Met een 'Huis van de Valpreventie' in de inkomhal wil de werkgroep valpreventie uit het Sint-Trudo Ziekenhuis valpreventie vooral voor ouderen op een originele manier onder de aandacht brengen. In het huis wordt op een originele manier aandacht geschonken aan de omgevingsveiligheid. In totaal zijn er 5 zones tentoongesteld: een tuin, een eetkamer, een living, een slaapkamer en een badkamer. Per leefruimte krijgen bezoekers en patiënten voorbeelden van mogelijke gevaren aangeduid door een gevarenpictogram. Tevens krijgen de kijklustigen tips aangereikt ter verbetering van de omgevingsveiligheid zodat vallen zo veel mogelijk kan voorkomen worden.

Het algemene thema van deze editie van de Week van de Valpreventie is beweging. Wij nodigen daarom bezoekers en patiënten uit om te fietsen op 2 hometrainers. Want hoe meer men beweegt, hoe minder de kans op vallen. Door beweging worden de spierkracht en evenwicht immers beter behouden. Ook aan de minder mobiele patiënten wordt gedacht, zij kunnen plaatsnemen in een zeteltje en hun mobiliteit oefenen met de pedaaltrainers. Tot slot staat er een levensgrote activiteitenpiramide, waar de noodzaak van voldoende beweging wordt afgebeeld.

Voor de verpleegkundigen en paramedici van het Sint-Trudo Ziekenhuis vindt op dinsdag 23 april een workshop plaats rond 'valpreventie nader bekeken'. Met dit educatieve bordspel met kennisvragen en doe-opdrachten traint de werkgroep valpreventie de kennis en vaardigheden omtrent valpreventie van de medewerkers.