Beroerte (CVA)

Een beroerte of CVA doet zich voor wanneer de bloedstroom in een gedeelte van de hersenen wordt onderbroken door een bloeding of een klonter. Hierdoor krijgen bepaalde hersencellen te weinig zuurstof waardoor ze kunnen afsterven.

FAST test herken een beroerte

Oorzaak

In 80% van de gevallen gaat het om een bloedvat dat door een bloedklonter dichtslibt. We spreken dan van een herseninfarct. Bij de overige 20% gaat het om een bloedvat dat scheurt waardoor er bloed ophoopt in de hersenen. Hier spreken we van een hersenbloeding. De aard en de ernst van de symptomen zijn sterk afhankelijk van de plaats, de grootte en de oorzaak van het infarct of de bloeding. 

Herken een beroerte

Aan de hand van de FAST-test kan je een beroerte herkennen. Reageer snel en bel meteen 112. Elke minuut telt! Hoe sneller er hulp geboden kan worden, hoe meer hersenweefsel gered kan worden en hoe groter de kans op herstel. 

Behandeling

De behandeling van een beroerte is voornamelijk gericht op het herstellen van zoveel mogelijk hersencellen om de schade maximaal te beperken. Hoe sneller de behandeling kan worden opgestart, hoe meer kans de patiënt heeft op een volledig herstel. Een belangrijke doelstelling is het herwinnen van zelfstandigheid. De gevolgen van een CVA zijn groot: er zijn gevolgen voor het lichaam, het denken, de gevoelens en het gedrag. Ze hebben niet enkel een weerslag op de patiënt (hij/zij is er zich misschien niet eens bewust van), maar ook op de familie en omgeving. 

We stellen alles in het werk om zoveel mogelijk hersencellen te redden via een zeer specifieke behandeling die bestaat uit volgende aspecten:

  • infuustherapie en medicatie
  • controle van bloeddruk, hartritme, temperatuur, bloedsuikerspiegel
  • opsporen en behandelen van slikstoornissen: indien nodig wordt de voeding aangepast 
  • training van blaasfunctiestoornissen
  • voorkomen van doorligwonden
  • voorkomen van flebitis
  • opvang van emotionele problemen
  • snelle mobilisatie en opstart van revalidatie

Meer weten over je revalidatie? 

De behandeling van een beroerte of CVA maakt deel uit van het neurologisch revalidatietraject. Afhankelijk van je situatie kan je ook een cognitieve revalidatie volgen. 

Neurologische revalidatie
Cognitieve revalidatie