Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, ter hoogte van de basale zenuwknopen (ganglia). Die basale zenuwknopen zijn eigenlijk ons 'controlecentrum' van beweging.

Symptomen

Onderstaande symptomen kunnen zich voordoen.

Motorische symptomen:

  • Tremor (beven) in rust
  • Stijfheid
  • Trager en kleiner bewegen
  • Slechte houding / verminderd evenwicht

Niet-motorische symptomen:

  • Stemmingsproblemen (depressieve gevoelens,...)
  • Cognitieve problemen (aandacht, geheugen,...)
  • Autonome functies (slaapproblemen, ruiken, incontinentie, constipatie,...)

Oorzaak

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een verminderde afgifte van dopamine. Dit zorgt ervoor dat automatische bewegingen moeilijker verlopen en de bewegingen kleiner worden. Een duidelijke oorzaak hiervan is nog niet bekend. Omgevingsfactoren (pesticiden, industrialisering) en vergrijzing kunnen een kleine rol spelen. De ziekte komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De eerste symptomen treden meestal op tussen het 50ste en 65ste levensjaar. 

Diagnose

Een neuroloog doet een vaststelling op basis van je symptomen. Om andere ziektes uit te sluiten kan er een DAT-scan uitgevoerd worden. Hierbij krijg je een licht radioactieve stof ingespoten die zich verspreidt in het lichaam. Op de scan wordt de radioactieve straling gemeten en kunnen stoornissen aan het licht komen. Op deze manier kan de ziekte ook worden opgespoord voordat de symptomen uitgesproken aanwezig zijn. 

Behandeling

In ons revalidatiecentrum kunnen patiënten terecht op doorverwijzing van de revalidatiearts. Het multidisciplinaire revalidatieprogramma bestaat uit 30 sessies waarin ergotherapie en kinesitherapie gegeven wordt. De revalidatie kan ervoor zorgen dat je minder aan de ziekte gerelateerde symptomen gaat ondervinden. Onderzoek wijst uit dat een verhoogde inspanning ervoor kan zorgen dat er toch nog dopamine wordt vrijgezet in de hersenen. De behandeling wordt altijd aangepast aan jouw specifieke noden en doelen. 

Meer weten over je revalidatie?

Er staat een heel team klaar om je te begeleiden na de diagnose. Lees via onderstaande link meer over het neurologisch revalidatieprogramma. 

Neurologische revalidatie