Als toekomstige mama en papa verwelkomen we je graag op de kraamafdeling (verpleegeenheid H1) van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Met nuttige tips en praktische informatie willen we jou en je partner begeleiden in de zorg rond de zwangerschap, de bevalling en de periode na de geboorte. Heb je vragen of een dringend probleem, dan kan je de kraamafdeling dag en nacht bereiken op het nummer 011 69 98 41.
Onze kraamafdeling telt 14 kamers, waaronder 1 luxekamer en 1 tweepersoonskamer. Alle kamers beschikken over een aparte babybox en een badkamer met douche, toilet en spoelsysteem.
Het verloskwartier werd in de zomer van 2019 volledig vernieuwd en bestaat uit 4 ruime arbeidsverloskamers (arbeid en bevalling geïntegreerd in één kamer) waar met lichte en warme kleuren en een comfortabele inrichting een huiselijke en ontspannen sfeer gecreëerd wordt zodat de arbeid en de bevalling in alle rust kunnen verlopen. Deze moderne kamers beschikken over een comfortabel bed dat snel en eenvoudig kan omgebouwd worden tot verlostafel, een gemakkelijke zetel voor de partner, een tv en cd-speler, een zitbal, de mogelijkheid om het licht te dimmen en de nodige apparatuur om het verloop van de arbeid op te volgen. In twee kamers is ook een beval-/relaxatiebad voorzien met lichttherapie. Voor de 2 andere arbeidsbevalkamers is een aparte ruimte met relaxatiebad beschikbaar.
Gemiddeld worden in ons ziekenhuis zo’n 650 baby’s per jaar geboren.
De kraamafdeling (H1) bevindt zich op de 1ste verdieping van blok G (roze kleur volgen).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
In het Sint-Trudo Ziekenhuis vinden regelmatig infoavonden plaats voor aanstaande mama’s en papa’s. Je krijgt er een antwoord op al je vragen rond zwangerschap, bevalling en de eerste momenten met je kindje. Waar volg ik prenatale oefeningen? Wie begeleidt me in het ziekenhuis? Waar heb ik recht op? Wat heb ik allemaal nodig voor de baby? Waarom zou ik borstvoeding geven?
Deze infoavonden vinden plaats in het Sint-Trudo Ziekenhuis, zaal Aesclepion (blok A, 1ste verdieping) en starten om 19.30 uur.
Je kan hiervoor inschrijven op de materniteit via tel. 011 69 98 41.
In 2020 zijn de infoavonden gepland op: 3 maart, 2 juni, 8 september, 1 december 2020.
Op de consultatie lactatie van de kraamafdeling houden de lactatiekundigen ook infosessies rond borstvoeding. Je kan hiervoor telefonisch een afspraak maken op tel. 011 69 98 41. Volgende items komen hierbij aan bod:
Deze infosessies vinden plaats in kleine groepen zodat je ruim de tijd hebt om zelf vragen te stellen.
Graag vooraf inschrijven op het nummer 011 69 98 41.
Je kan ook op consultatie komen bij onze IBCLC-lactatiekundige. Deze borstvoedingsspecialiste zal samen met jou een oplossing zoeken voor je vraag en/of probleem. Gelieve vooraf een afspraak te maken op het nummer 011 69 98 41. Deze consultatie vindt plaats in het dokterslokaal op de kraamafdeling. De consultatie wordt - na betaling van de factuur - volledig terugbetaald door de mutualiteit.
Indien je twijfelt, kan je vooraf telefonisch contact opnemen met de verantwoordelijke vroedvrouw op het nummer 011 69 98 41.
Overdag meld je je best aan via het onthaal.
Bij een geplande opname wijst de onthaalmedewerker je door naar de opnamedienst waar je je kan inschrijven.
Bij een dringende opname word je onmiddellijk naar de kraamafdeling gebracht.
Partners hebben permanent toegang tot de kraamafdeling. Op een 1-persoonskamer kan je partner ook blijven overnachten.
Andere bezoekers kunnen je kleine spruit komen bewonderen tussen 14.30 en 20.30 uur. Voor de rust van moeder en baby vragen we aan de bezoekers zich te houden aan deze bezoekuren.
In het verloskwartier wordt geen bezoek toegelaten.
Op onze kraamafdeling ondersteunen we een borstvoedingsbeleid dat gesteund is op de verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en hanteren we de 10 vuistregels voor een succesvolle borstvoeding die daarop gebaseerd zijn. Om dit beleid deskundig te ondersteunen, werken op de kraamafdeling vroedvrouwen die beschikken over een internationaal certificaat als erkende lactactiekundige. Alle activiteiten rond borstvoeding kaderen we binnen deze 10 vuistregels. Hierbij zorgen we dat:
In volgende folders vind je meer informatie over het onthaal op de kraamafdeling (H1) en de verschillende aspecten van de bevalling.
De gegevens voor de geboorteaangifte worden rechtstreeks naar het stadhuis van Sint-Truiden verzonden.