Nazorg bevalling

Na een bevalling wordt je nauwgezet opgevolgd om een goed herstel te bekomen. Je wordt bijgestaan in de zorgen voor jezelf en je baby.

Nazorg mama 

Na een bevalling is het nodig dat de vroedvrouw de hardheid van de baarmoeder, het bloedverlies en de eventuele hechtingen regelmatig na kijkt. het is daarnaast belangrijk voor de hechting met je baby om zo veel mogelijk knuffelmomentjes te houden. Na negen maanden in mama's buik heeft je baby veel nood aan fysiek contact. Het is belangrijk om tussen de voedingen en verzorgingen door zo veel mogelijk rust te nemen om te bekomen van de bevalling. Je lichaam heeft tijd nodig om te "ontzwangeren". De eerste dagen kan je last hebben van naweeën. Deze zorgen ervoor dat je baarmoeder samentrekt en teruggaat naar zijn oorspronkelijke vorm en positie, én ze houden het bloedverlies onder controle. Ook hormonaal vinden er veranderingen plaats. Na de bevalling kunnen hormonen soms voor stemmingswisselingen en huilbuien zorgen. De "babyblues" zijn volledig normaal. Praat zeker over je gevoelens.

Wil je meer weten over de nazorg van je baby? Lees het hier.

Herstel

Als er een knip of scheur plaatsvond tijdens de bevalling dan heeft de wonde tijd nodig om te genezen. Je krijgt hiervoor pijnstilling als je dat wil. De hechtingen lossen vanzelf op en moeten dus niet verwijderd worden. Het is belangrijk je wonde proper en droog te houden. Wissel daarom regelmatig van maandverband, spoel de wonde met water en droog achteraf goed af. Het bloedverlies kan tot zes weken na de bevalling aanhouden, maar vermindert geleidelijk aan en verandert van kleur. Na zes weken kan je menstruatie terugkomen. Geef je uitsluitend borstvoeding dan zal je cyclus later op gang komen. Let op: je kan wel al vruchtbaar zijn, ook al blijft je menstruatie voorlopig uit. 

Ongeveer 6 weken na de bevalling krijg je een postnataal onderzoek bij je gynaecoloog. Dit is het uitgelezen moment om met je gynaecoloog te praten over ongemakken, menstruatie, contraceptie, seksualiteit en postnatale kinesitherapie. 

Zorg na keizersnede

Na een keizersnede heb je wat extra zorgen nodig. Je zal een infuus en blaaskatheter hebben die de dag na de keizersnede worden verwijderd. Nadat de blaaskatheter is verwijderd helpt de vroedvrouw je een eerste keer rechtstaan. Dit is belangrijk voor het herstel en om trombose te voorkomen. Je krijgt tijdens de eerste dagen ook inspuitingen tegen trombose. De arts stelt een  basisschema voor pijnstilling op maar het is mogelijk om extra pijnstilling te vragen. De vroedvrouw leert je hoe je de baby kan voeden zonder dat je je wonde belast. 

De incisie van de keizersnede heeft tijd nodig om te helen. Tijdens je verblijf controleert de vroedvrouw de wonde, reinigt deze en zorgt voor een verband waarmee je kan douchen van zodra je dit kan. Afhankelijk van het soort hechtingen dat er gebruikt werd krijg je advies over het eventueel verwijderen ervan. Probeer korte wandelingen te maken die je niet overbelasten. De eerste zes weken na de keizersnede is het aangeraden om niet te tillen of te heffen. Je baby mag je uiteraard wel dragen. 

Postnatale kinesitherapie 

Na een zestal weken kan postnatale kinesitherapie worden opgestart. Je kan dit volgen bij een kinesitherapeut. De oefeningen focussen vooral op de bekkenbodemspieren om o.a. urineverlies in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden. Ook na een keizersnede kan het aangeraden zijn om kinesitherapie te volgen. Je gynaecoloog zal je hierover informeren tijdens je postnataal onderzoek. 

Lees er meer over via de onderstaande link of brochure.

Pre- en postnatale kinesitherapie

Bestand