Keizersnede

Als een natuurlijke bevalling niet mogelijk is wordt de baby geboren door middel van een keizersnede (sectio). Hierbij wordt er een snede gemaakt in de buik van de moeder. De keizersnede kan vooraf gepland worden of gebeurt om medische redenen tijdens de arbeid.

Dag van de geplande keizersnede

Op de dag van de bevalling moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je niets mag eten of drinken vanaf middernacht. Je wordt enkele uren voor de keizersnede verwacht op de materniteit. De vroedvrouw luistert naar de harttonen van de baby, doet een bloedafname en er wordt preventief een infuus aangelegd om nadien al voorbereidende medicatie toe te dienen. Je krijgt een operatiehemd aan en je schaamstreek wordt geschoren als je dit nog niet zelf deed. Tijdens de keizersnede draag je geen juwelen, nagellak of make-up. Kort voor de operatie word je naar de voorbereidingsruimte op de operatieafdeling gebracht. Hier mag je partner bij je blijven. 

Wanneer je op voorhand weet dat je een keizersnede zal krijgen word je hierover grondig geïnformeerd. Ook bij aankomst op de materniteit op de geplande dag zal je nog extra uitleg krijgen. We proberen in de mate van het mogelijke bij een geplande keizersnede altijd een 'gentle sectio' of warme keizersnede uit te voeren.

Gentle sectio

Dit is een 'zachte' of 'vriendelijke' keizersnede. Het doel is om te voorkomen dat mama, baby en partner worden gescheiden. De bevalling verloopt rustiger en natuurlijker dan wanneer de baby abrupt uit de baarmoeder wordt gehaald. De baby wordt na de geboorte zo snel en zo lang mogelijk op de borst van de mama gelegd voor huid-op-huidcontact, ook wel 'skinnen' genoemd. 

De keizersnede

Wanneer je naar de operatiekamer wordt gebracht wacht je partner in de voorbereidingsruimte tot de keizersnede begint. Je krijgt een epidurale verdoving via een ruggenprik. Van zodra je plaatselijk verdoofd bent wordt er een blaaskatheter geplaatst om je blaas leeg te maken en de operatie vlot te laten verlopen. Daarna worden er steriele doeken over je benen en buik gelegd en wordt de buik volledig ontsmet. Wanneer de gynaecoloog aan de keizersnede begint mag je partner aanwezig zijn.

Na de keizersnede

Na de geboorte wordt je baby zo snel mogelijk bij je op de borst gelegd om te ‘skinnen’. Dit huid-op-huidcontact heeft meerdere voordelen voor de baby. Het helpt hem onder andere om een stabiele temperatuur te behouden, maar zorgt ook voor een goede hechting tussen ouders en baby. Bovendien kan de baby op die manier snel aan de borst gelegd worden. Als de ingreep voorbij is word je naar de ontwaakkamer gebracht tot de verdoving is uitgewerkt. Hierna ga je naar de materniteit en worden jij en je baby verder opgevolgd en verzorgd. 

Links

Nazorg bevalling
Nazorg baby
Borstvoeding