Zwangerschap

Proficiat! Er groeit nieuw leven in je buik! We zullen tijdens heel je zwangerschap klaarstaan om je medisch op te volgen en geven je graag meer informatie om je voor te bereiden op je bevalling zelf.
zwanger

Opvolging

Gedurende je 9 maanden zwangerschap zullen we je nauwgezet opvolgen. Hiervoor hanteren we een vast schema, waarbij je op vooraf afgesproken tijdstippen de gynaecoloog, de vroedvrouw of andere zorgverstrekkers ziet. Zij zullen zowel jou als je baby opvolgen. In onderstaand document vind je het volledige overzicht van al die contactmomenten.

Zit je met vragen of ben je ongerust, aarzel dan nooit om contact op te nemen met je gynaecoloog.

Bestand

Voeding en levensstijl

Tijdens je zwangerschap is evenwichtige voeding erg belangrijk voor jezelf en de ontwikkeling van je baby. Enkele concrete richtlijnen:

  • Drink voldoende water en eet gezond, vers en gevarieerd met voldoende eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Plantaardige voeding heeft de voorkeur. Een zwangerschap is zeker geen goed moment om te diëten.
  • Om het risico op toxoplasmose te beperken eet je geen rauw of halfgaar vlees en was je groenten grondig. Ook kattenuitwerpselen bevatten soms toxoplasmose.
  • Zachte kazen op basis van rauwe melk eet je best niet om infectie te voorkomen. 
  • Vermijd alcohol, drugs en roken tijdens de zwangerschap. Deze producten kunnen ontwikkelingsstoornissen veroorzaken.

Om de vroege ontwikkeling van je baby te ondersteunen start je best met het innemen van foliumzuur terwijl je probeert zwanger te geraken. Deed je dit niet dan start je hier best zo snel mogelijk mee aan het begin van de zwangerschap. Het is aanbevolen dit supplement in te nemen tot week 12, hierna kan je overschakelen naar gewone zwangerschapsvitamines.  

Voorbereiding op de bevalling

Infosessies

Er zijn heel wat dingen die je kan doen om jezelf en je lichaam voor te bereiden op de bevalling. We helpen je graag op weg tijdens onze infosessies. Jij en je partner zijn hier zeker welkom en kunnen daarnaast ook steeds vragen stellen aan onze vroedvrouwen.

Tijdens deze sessie krijg je uitleg over het verloop van de arbeid, de bevalling en de kraamperiode. Onze vroedvrouw en gynaecoloog geven je praktische tips.

  • duur: ± 1,5 - 2 uur
  • locatie: zaal Conference, campus Rummenweg (1e verdieping); Rummenweg 2, 3800 Sint-Truiden
  • registratie: ter plaatse door vroedvrouw
  • wie: in groepjes van 10-20 koppels (in functie van zwangerschapstermijn)
  • wanneer: meerdere keren per jaar op dinsdagavond om 19u30
  • deze infosessie is vrijblijvend, inschrijven via het secretariaat gynaecologie (011 69 94 85 of dr_gynaecologie@stzh.be)

Deze sessie wordt volledig terugbetaald via je mutualiteit.

Onder begeleiding van een vroedvrouw/lactatiekundige krijg je een duidelijk beeld over borstvoeding, de voordelen, de werking en hoe het zal verlopen in het ziekenhuis en thuis. Deze sessie kan je best volgen vanaf 30 weken zwangerschap. 

  • duur: 45 minuten
  • locatie: zaal Aesclepion, 1e verdieping D-blok (volg de turquoise pijl) 
  • registratie: aan kiosk in inkomhal
  • wie: in groep (max. 5 koppels)
  • wanneer: elke eerste maandag van de maand om 17u30 en 19u30
  • deze infosessie is vrijblijvend, inschrijven via het secretariaat gynaecologie (011 69 94 85 of dr_gynaecologie@stzh.be)

Deze sessie wordt volledig terugbetaald via je mutualiteit.

Prenatale oefeningen

Prenatale oefeningen helpen om het lichaam in conditie te houden en voor te bereiden op de bevalling. Hieronder vallen oefeningen om spieren te versterken en te versoepelen, tips voor een correcte sta- en zithouding, tiltechnieken, ademhalingsoefeningen en ontspanningstips. Ook leer je verschillende houdingen aan om contracties op te vangen. Je kan met deze oefeningen beginnen vanaf de 28ste week van de zwangerschap.

Lees er meer over via onderstaande link of de brochure. 

Pre- en postnatale kinesitherapie

Bestand

Geboortewens

Een goede communicatie is belangrijk  voor een fijne geboorte-ervaring. Bespreek daarom je wensen en verwachtingen met de vroedvrouw en/of gynaecoloog. Je kan je voorkeuren duidelijk maken op vlak van pijnbestrijding, medische interventies, voeding voor de baby, bevallingsomgeving,... De vroedvrouw en gynaecoloog handelen echter altijd in belang van mama en baby. Hierdoor kan het zijn dat niet alles volgens het verwachte plan zal verlopen. Een bevalling is niet te voorspellen en tijdens de bevalling denk je misschien heel anders over sommige keuzes.

Onderstaande brochure kan je op weg helpen:

Bestand
Geboortewens (250.3 KB)

Praktische regelingen voor je bevalling

Hieronder vind je een overzicht van de zaken die je voor de geboorte in orde moet brengen.

Het wordt aangeraden om in het begin van je zwangerschap al een eerstelijnsvroedvrouw bij jou in de buurt te contacteren die je zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling opvolgt en begeleidt. Consultaties bij een vroedvrouw in de thuiszorg worden door je mutualiteit grotendeels tot volledig vergoed.
Je vindt een vroedvrouw in je buurt via deze link: www.vroedvrouwen.be/zoek-een-vroedvrouw.

  • Je kindje erkennen: Wanneer jij en je partner niet gehuwd zijn, maak je best even een afspraak op de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Dat kan gedurende de gehele zwangerschap. Jullie hebben enkel een attest van een arts nodig dat de zwangerschap bevestigt en dat de vermoedelijke bevallingsdatum vermeldt. Er wordt dan een ‘erkenning’ opgesteld, waardoor je baby de familienaam van beide ouders kan krijgen. Dit kan ook na de bevalling nog in orde gebracht worden.
  • Groeipakket: Voor de geboorte van een kind kan je in Vlaanderen een startbedrag van 1.167,33 euro aanvragen. Dit kan je vanaf 24 weken zwangerschap doen. De gynaecoloog maakt je hiervoor een attest op.
  • Vroedvrouw aan huis: Je verblijft na een natuurlijke bevalling vier nachten in het ziekenhuis, bij een keizersnede vijf nachten. Je kan er ook voor kiezen om na twee nachten vroeger naar huis te gaan, als je hiervoor goedkeuring hebt van de gynaecoloog en kinderarts. Je kan dan beroep doen op kraamzorg of een vroedvrouw aan huis. 
  • Kraamzorg: Na je bevalling kan je rekenen op kraamzorg. De kraamverzorgende ondersteunt jou en je gezin de eerste weken na de bevalling. Lichte huishoudelijke taken worden dan van je overgenomen, zodat je rustig kan wennen aan je nieuwe gezinsleven. Je vraagt kraamzorg best al aan als je 20 à 25 weken zwanger bent. De kostprijs per uur wordt bepaald aan de hand van het gezinsinkomen. Sommige mutualiteiten en hospitalisatieverzekeringen voorzien een tussenkomst voor de kosten.

Tijdens de eerste 3 levensjaren van de baby wil de organisatie Kind & Gezin jullie als ouders graag bijstaan met professionele hulp, informatie en advies over de ontwikkeling van je baby, gezondheid, opvoeding, veiligheid, …

Het persoonlijke gezondheidsboekje voor je baby ontvang je tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk dat je dit bijhoudt. Als je het niet kreeg tijdens je zwangerschap kan je hierachter vragen op de materniteit of krijg je het nadien wanneer er voor het eerst een verpleegkundige van Kind & Gezin bij je langskomt. De verpleegkundige van Kind & Gezin neemt zelf contact met je op na de geboorte voor een eerste huisbezoek.

Meer info vind je op www.kindengezin.be of via de Kind-en-Gezinlijn: 078 150 100