Dialysecentrum

Sint-Trudo heeft een erkend dialysecentrum, waar mensen met chronische nieraandoeningen terechtkunnen. Het centrum zal de komende jaren nog verder uitbreiden, om aan de vraag tegemoet te komen.

Dialysecentrum verpleegkundige aan pc

Wat kunnen we voor jou doen?

Via een aparte ingang kan je terecht bij een gespecialiseerd team van artsen en verpleegkundigen die je de beste zorgen zullen geven. Wanneer de nieren onvoldoende werken, waarbij de verstoorde balansen in het lichaam niet meer hersteld kunnen worden door aangepaste voeding en medicatie, gaan we over op technische hulpmiddelen. Deze nemen dan bepaalde functies van de nierwerking over. De gekende technieken die in Sint-Trudo worden toegepast zijn hemodialyse (kunstnier), peritoneale dialyse (buikdialyse) en niertransplantatie.

In het dialysecentrum behandelen we patiënten via hemodialyse, na opvolging en op voorschrift door de nefroloog (nierspecialist).

dialysecentrum verpleegkundige

Dialysebehandeling

Bij de hemodialysebehandeling zuivert een filter, de kunstnier genoemd, het bloed buiten het lichaam. Om het bloed naar de kunstnier te krijgen wordt een bloedvat aangeprikt of werken we met een katheter die aanwezig blijft. Het gezuiverde bloed wordt dan terug naar het lichaam gestuurd. Een dialysebehandeling duurt gemiddeld 4 uur en vindt in de meeste gevallen drie keer per week plaats.

Waar vind je ons?

De eerste keer dat je het dialysecentrum bezoekt meld je je aan via de kiosken aan de hoofdingang. Het dialysecentrum heeft ook een aparte ingang, langs waar je als vaste patiënt makkelijker rechtstreeks toegang hebt tot het dialysecentrum.

Artsen

dr. Daan Detroyer

dr. Daan Detroyer

nefroloog
dr. Evelien De Maeseneer

dr. Evelien De Maeseneer

nefroloog
dr. Domien Peeters

dr. Domien Peeters

nefroloog
dr. Sven Smets

dr. Sven Smets

nefroloog

Hoofdverpleegkundige

Minnie Geraerts hoofdverpleegkundige

Minnie Geraerts

Het dialysecentrum valt onder de discipline nefrologie (nierziekten)