Klokkenluidersregeling - inbreuken op het Unierecht of nationaal recht melden
Wie kan meldingen maken?
Huidige werknemers, maar ook iedereen die in het verleden bij of voor Sint-Trudo Ziekenhuis gewerkt heeft, kan een melding maken van inbreuken op het Unierecht of nationaal recht. Dat kan gaan om werknemers en zelfstandigen, maar evengoed om vrijwilligers, stagiairs, (onder)aannemers of leveranciers van het ziekenhuis.
Daarnaast kan ook iedereen wiens werkrelatie met Sint-Trudo Ziekenhuis nog moet beginnen meldingen maken. Denk bijvoorbeeld aan inbreuken die tijdens de wervingsprocedure of precontractuele onderhandelingen naar boven komen.
Wat kan je melden?
Alle informatie:
- over feitelijke of mogelijke inbreuken;
- die binnen Sint-Trudo Ziekenhuis hebben plaatsgevonden of zeer waarschijnlijk zullen plaatsvinden;
- waar je als melder kennis van hebt binnen een werkgerelateerde context.
Het gaat om inbreuken die in hoofdzaak het algemeen belang schaden of bedreigen.
Hoe kan je meldingen maken?
De wet schrijft voor dat de melder dit op een veilige, vertrouwelijke en indien gewenst ook anonieme manier moet kunnen doen.
- Je kan een melding doen via de auditcommissie via mail of per post aan dhr. Koen Hermans, voorzitter auditcommissie, Diestersteenweg 100, 3800 Sint-Truiden.
- Je kan ook rechtstreeks een inbreuk aangeven bij de federale ombudsman, via het extern meldkanaal dat door de overheid is opgericht. Je kan dit al dan niet tegelijkertijd doen met je melding aan de auditcommissie. (zie hierboven)
In welke mate ben je beschermd als melder?
De meldingsprocedure garandeert in de mate van het mogelijke dat je identiteit als melder confidentieel blijft. Enkel in het geval van o.a. strafrechtelijke misdrijven kan Sint-Trudo Ziekenhuis tijdens het onderzoek wettelijk verplicht zijn om verworven informatie kenbaar te maken aan de bevoegde overheidsinstanties.
Bovendien ben je als melder beschermd tegen ontslag, schorsing, bedreiging, intimidatie of represailles als gevolg van de melding te goeder trouw van bepaalde inbreuken. Ook wie de melder actief ondersteunt tijdens de meldprocedure en familieleden van de melder genieten deze bescherming. Indien je een anonieme melding doet, dan geniet je deze bescherming uiteraard pas na identificatie.
De verwerking van je melding gebeurt in overeenstemming met de GDPR-regelgeving, dus ook je gegevens zijn beschermd.