Kunstvoeding

In sommige gevallen kan het nodig zijn om je baby flesvoeding te geven. Aangepaste kunstvoeding bevat alle nodige voedingsstoffen voor de normale groei en ontwikkeling van je baby. Een juiste bereidingswijze van het flesje is van groot belang.

Hongersignalen

Je baby geeft aan wanneer hij honger heeft. Let op de volgende signalen:

  • Likken aan handen
  • Gebalde vuisten
  • Hoofd draaien en de borst zoeken
  • Handen naar zijn/haar mond brengen

Bereiding

Het is belangrijk dat je het flesje op een correcte manier klaarmaakt. Hieronder vind je meer informatie over de bereidingswijze.

Bij het maken van een flesje was je altijd eerst je handen. Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid poeder gebruikt. Je gebruikt één afgestreken maatje in 30 ml water, twee in 60 ml water en drie in 90 ml water. Rol het flesje daarna tussen je handen om klonters te voorkomen. Je kan het opwarmen in een flessenverwarmer of microgolfoven. Schud het flesje als het warm is en controleer de temperatuur van de melk op de binnenkant van je pols. 

In onderstaand filmpje toont de vroedvrouw je alle stappen. 

De voeding

Zorg ervoor dat je je tijd neemt bij het geven van een voeding en knuffel en praat veel met je baby. Om het je gemakkelijk te maken leg je best een kussen onder je arm zodat je voldoende steun hebt tijdens een voeding. Zet je baby in halfzittende houding tegen je arm en leg het hoofdje naar achter. Ga met het speentje over de mond zodat hij gestimuleerd wordt om te happen en te drinken. Zorg dat het speentje vol met melk zit wanneer je het aanbiedt, zodat de baby niet te veel lucht hapt. Steek het speentje tot aan de verdikking in de mond zodat hij goed kan doordrinken. Als het plat gezogen is kan het zijn dat de dop te vast gedraaid is. 

Na het flesje moet de baby altijd de kans krijgen om te boeren. Leg hem daarom ongeveer tien minuten rechtop tegen je schouder. Een baby drinkt gemiddeld om de drie à vier uur en heeft ongeveer zeven voedingen per 24u. 

In onderstaande brochures vind je nog meer tips voor een geslaagde kunstvoeding. 

Bestand
Bestand
Kunstvoeding (267.84 KB)

Op stap met kunstvoeding

Als je de kunstvoeding buitenshuis geeft neem je het water en het poeder apart mee. Een flesje mag enkel op het voedingsmoment klaargemaakt worden en dus niet enkele uren eerder. Als de melk een uur op kamertemperatuur heeft gestaan moet je hem weggieten. Afgekoelde melk mag niet meer terug worden opgewarmd. 

Op de website van Kind en Gezin vind je nog meer informatie over kunstvoeding.

Een geopende fles water bewaar je best niet langer dan 24u in de koelkast. Spoel het flesje na het geven van de voeding goed uit met afwasmiddel en heet water en laat de fles uitlekken op een propere handdoek of in een flessenrek. Steriliseren van de fles is enkel nodig als je baby te vroeg is geboren of als hij een verminderde weerstand heeft. Nieuwe flessen steriliseer je wel best voor het eerste gebruik.