Bewustwording rond dementie in Sint-Trudo Ziekenhuis

In aanloop naar Wereld Alzheimer Dag op 21 september, organiseert het geriatrisch support team van Sint-Trudo Ziekenhuis verschillende activiteiten die gericht zijn op het welzijn van mensen met dementie. Dit jaar staat het thema werken met zintuigen centraal tijdens de Week van Dementie: horen, zien en voelen.

Overzicht

Datum

16 sep 2024

Verpleegkundige wandelt op de gang met patiënte geriatrie

Muziek en dementie

Muziek heeft een bijzonder vermogen om mensen met dementie te raken. Het kan stress verminderen, beweging stimuleren en emoties of herinneringen oproepen. Zelfs mensen die zich teruggetrokken voelen, kunnen opeens opfleuren of ritmisch beginnen meeklappen. Uit onderzoek blijkt dat muziek niet alleen onbegrepen gedrag kan verminderen, maar ook de band tussen zorgverlener en patiënt versterkt.

Daarom staat er live muziek op het programma deze week voor de patiënten op de geriatrische afdelingen.

Week van dementie kappersbezoek voor patiënten geriatrie

Filmvertoning van Laurel & Hardy

We gaan terug in de tijd met de humor van het legendarische duo Laurel & Hardy. Deze klassieke zwart-witfilms bevatten weinig gesproken taal, waardoor de films vooral visueel prikkelen en ruimte laten voor nostalgische herinneringen. De muziek die de films begeleidt, speelt hierbij ook een belangrijke rol.

Op maandag, dinsdag en donderdag van 10.30 tot 11.30 uur worden deze films vertoond in de kinézaal van D30/I2.

Verwenmomentje: haren wassen

Een verwenmoment kan soms wonderen doen. Het wassen van iemands haar biedt niet alleen hygiënische voordelen, maar kan ook een moment van ontspanning zijn dat het gevoel van welzijn vergroot.

Het kappersbezoek is op afspraak. Spreek een verpleegkundige aan. 

Week van ddementie muziek en film

Lezing Kasper Bormans: 'Wat Alz'

Voor onze medewerkers organiseren we de lezing Wat Alz van Kasper Bormans, om meer inzichten in dementiezorg te verwerven. Kasper Bormans biedt innovatieve manieren om de communicatie met mensen met dementie te verbeteren en betekenisvolle momenten te creëren. De lezing is niet alleen interessant voor familieleden en mantelzorgers, maar ook voor iedereen die meer wil weten over de impact van dementie en hoe we als samenleving kunnen bijdragen aan een betere zorg. 

Samen bouwen we aan een betere zorg voor personen met dementie.

Meer nieuws

Meer gerelateerde artikels lezen