Sint-Trudo Ziekenhuis en hulpverleningszone Zuid-West Limburg organiseren samen ziekenwagendienst
Overzicht
Datum
Nieuw is de ziekenwagendienst vanuit Sint-Trudo niet. Wat wel veranderde is wie de ziekenwagen en de hulpverlener-ambulanciers aanlevert. “Sint-Trudo deed tot hiervoor beroep op een privé-ziekenwagendienst om de dringende geneeskundige hulpverlening (DGH, nvdr.) in de regio te voorzien. Daarbij ging ook op elke rit een eigen spoedverpleegkundige mee.” aldus Katrien Clerbout, directeur patiëntenzorg in Sint-Trudo.
Staande orders
Katrien Clerbout: “Een optie was dat het ziekenhuis zou overschakelen op een ziekenwagen met twee ambulanciers in plaats van één ambulancier en één verpleegkundige. We kiezen echter met beide partijen nu heel bewust voor dit model, omdat we geloven dat we op deze manier betere zorgkwaliteit vanaf het eerste moment blijven bieden. Het verschil in prehospitaalzorg situeert zich namelijk bij de staande orders, de medische handelingen die een medisch geschoolde hulpverlener mag uitvoeren zonder dat de spoedarts op de interventieplek aanwezig is.”
Eenzelfde kwaliteit
“Een ambulancier mag nu eenmaal minder medische handelingen uitvoeren dan een spoedverpleegkundige. Een simpel voorbeeld: een ambulancier mag aan een slachtoffer van een auto-ongeval, op de plek van het ongeval, geen pijnstillende medicatie toedienen via een spuitje (intraveneus). Een spoedverpleegkundige mag dit wel op basis van een staand order. Die medicatie kan voor de patiënt in kwestie een wereld van verschil maken en het is die kwaliteit die we overal in onze hulpverleningszone willen blijven bieden.” aldus majoor Marc Ceyssens, diensthoofd DGH bij Hulpverleningszone Zuid-West Limburg. “Door dit samenwerkingsverband handhaven we het niveau van de kwalitatieve dringende medische zorgen die we zowel als ziekenhuis en als hulpverleningszone willen aanbieden aan onze inwoners.”
De hulpverleningszone Zuid-West Limburg zorgt voor een poule van 25 tot 30 hulpverlener-ambulanciers of vrijwillige brandweerlieden-ambulanciers die meedraaien met de ziekenwagendienst. “In de toekomst willen we deze samenwerking verder laten groeien om zo mekaars werking te versterken. We kunnen zeker nog heel wat leren van mekaar en zullen dan ook samen investeren in opleidingen, algemene werking van deze ziekenwagendienst, … En vooral de kwaliteit van onze DGH bewaken!” concludeert majoor Ceyssens.