Cardiale revalidatie
Contactgegevens
Multidisciplinaire revalidatie
Ons team staat klaar voor alle patiënten die te maken kregen met een hartinfarct, stenting, hartoperatie, pacemaker, ablatie of hartfalen. Bij de start van je revalidatietraject nemen we een ergospirometrie af om op maat van jouw lichaam het oefenschema op te stellen. Je volgt je oefenschema in een vernieuwde oefenzaal met hoogtechnologische revalidatietoestellen. Je kan hier zelfs aan H.I.T.-training doen. Na een aantal weken revalideren meten we je evolutie aan de hand van een tweede ergospirometrie. We sluiten het revalidatietraject af met een derde ergospirometrie.
Traject
We stellen een behandelplan op waarbij ons grootste streefdoel is om jou zo veel mogelijk zelfstandigheid te laten behouden in je dagelijkse leven. Elk traject is uniek. Er vinden ook groepslessen plaats waarbij het mogelijk is dat je partner/kind meekomt. Deze lessen gaan o.a. over: de rol van voeding bij hart- en vaatziektes, omgaan met hartziektes en ontspanningstraining, reanimatieles en medische info. Tijdens het volledige traject wordt je opgevolgd door het team via een wekelijks team-overleg waarop we je evolutie bespreken. We stomen je klaar om na de revalidatie zonder zorgen de draad van je leven terug op te nemen.
Ons team bestaat uit:
- De cardioloog-revalidatiearts bij wie je eerst op consultatie gaat om een op maat gemaakt revalidatieschema op te stellen. Bij het afsluiten van het revalidatietraject zal je bij de arts een laatste controle krijgen en tips om je conditie thuis verder op peil te houden.
- De kinesitherapeut die je bijstaat bij de oefeningen. Die vinden plaats in groep, maar het oefenschema is op jouw niveau aangepast.
- De diëtist zal je helpen met je voedingsschema om tot een gezonde en afwisselende voeding te komen en wijst je op de rol van voeding bij hart- en vaatziektes.
- De psycholoog zal je aan het begin van het programma screenen naar eventuele risicofactoren zoals stress, depressie of angst en kan je ondersteunen in je ziektebeleving en -verwerking. Als dit nodig is kan je ook ontspanningstraining krijgen.
- De sociaal assistent helpt je met allerhande vragen of problemen rond bv. arbeidsongeschiktheid, werkhervatting, thuishulp, documentatie, maar ook sociale, familiale of financiële problemen.
Beweegadvies
In onderstaande brochure vind je tips die je thuis kan opvolgen.