Poortkatheter (PAC)

Een poortkatheter is een katheter (dun buisje) met een reservoir dat wordt ingeplant in een ader onder het sleutelbeen. Deze katheter wordt geplaatst wanneer je vaak geprikt moet worden tijdens je behandeling gedurende een langere periode.

Waarom een poortkatheter?

Via de poortkatheter kan bloed afgenomen worden en medicatie toegediend. Zo worden pijnlijke prikken tot een minimum beperkt. De poortkatheter blijft voor de volledige duur van je behandeling ter plaatse. Er wordt een speciale naald (Hubernaald) gebruikt om de katheter aan te prikken.

Een poortkatheter mag ook gebruikt worden om tijdens medische onderzoeken (bv. CT-scan of MRI-scan) contrastvloeistof toe te dienen. 

Voordelen

  • Minder pijn
  • Oppervlakkige aders worden gespaard
  • Het prikken verloopt vlotter, er moet niet steeds naar een geschikte ader gezocht worden
  • Toegediende vloeistoffen en geneesmiddelen worden meteen sterk verdund

Plaatsing

De plaatsing van een poortkatheter duurt ongeveer 20 minuten. Dit kan onder algemene of plaatselijke verdoving in het dagziekenhuis. Je mag de dag van de plaatsing weer naar huis. Bij kinderen gebeurt de plaatsing wel onder volledige verdoving.

De arts plaats de poortkatheter onder je huid door een incisie in de borstkas. Als de katheter terug verwijderd wordt gebeurt dat via het litteken van deze incisie. Ook de verwijdering gebeurt onder plaatselijke verdoving. 

Na de plaatsing wordt de positie van de katheter gecontroleerd aan de hand van een ECG (hartfilmpje) of in specifieke gevallen met röntgenfoto's. 

Nazorg

Na de plaatsing vermijd je best bewegingen groter dan een hoek van 90° met de arm aan de zijde van de poortkatheter. Na tien dagen mag je vrij bewegen.