Revalidatie na schouderprothese

Binnen Sint-Trudo Ziekenhuis hebben we een multidisciplinair herstelprogramma voor wie een nieuwe schouder krijgt. Ons hoofddoel is een vlotte terugkeer naar de thuisomgeving zodat je veilig in je vertrouwde omgeving verder kan revalideren.

Prothese

Lees hieronder meer over het plaatsen van de prothese.

Schouderprothese

Traject

Al is de operatie geslaagd, een prothese is een lichaamsvreemd materiaal waar het lichaam aan moet wennen. Overbelasting en foutieve bewegingen kunnen het herstel hinderen. Het is belangrijk om goed en vaak te bewegen en dit af te wisselen met rustmomenten. Daarom word je multidisciplinair opgevolgd en uitgedaagd met diverse oefeningen.

  • Kinesitherapie: Tijdens je verblijf in ons ziekenhuis streven we een normale beweeglijkheid van het gewricht na. 
  • Ergotherapie: De ergotherapeut traint je om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren. Je leert basis acties uit te voeren (bv. bed/auto in- en uitstappen, lig- en zithouding, opstaan en gaan zitten, iets oprapen van de grond...). Je bekijkt samen je thuissituatie en de huishoudelijke taken en of er hier aanpassingen moeten gebeuren. 

Revalidatie

Na de operatie mag je geen schouderbewegingen maken. Je draagt daarom een draagdoek die je elleboog ondersteunt. Je krijgt op de afdeling tijdens je verblijf alle nodige informatie over je herstel. Samen met de kinesitherapeut en ergotherapeut bekijk je welke handelingen je best niet uitvoert na je ingreep en hoe lang je dit niet mag. Na je ontslag uit het ziekenhuis heb je zelf de keuze om naar een privékinesist te gaan of in ons revalidatiecentrum te revalideren. Je arts geeft je een voorschrift dat de kinesitherapeut kan opvolgen. 

De revalidatie na een prothese maakt deel uit van het orthopedisch revalidatietraject. Lees er meer over via onderstaande link, in de brochure vind je enkele voorbeeldoefeningen.

Orthopedische revalidatie

In onderstaande brochure vind je meer informatie over je revalidatie.

Veelgestelde vragen

Als je na je terugkeer naar huis graag naar het ziekenhuis wil komen voor de kinesitherapie kan je dit best vermelden tijdens je bezoek aan de vooropname. Indien je deze beslissing op een later tijdstip (tijdens de opname of na de ingreep) maakt, dan geef je dit best door aan de kinesitherapeut vanop de verblijfsafdeling. Op deze manier kan jouw afspraak alsnog worden geregeld.

Neen, indien je na de opname verder wenst te revalideren (in het ziekenhuis of extern), dan bedraagt deze periode minimum twee weken.