CT-onderzoek borstkas (thorax)

Bij een CT-scan (computer tomografie) vormen we een beeld van de borstkas door middel van röntgenstralen. De scanner maakt doorsnedes van de borstkas (ook wel thorax genoemd).

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt tien minuten en is niet pijnlijk. Er is geen verdoving nodig.

De gemaakte beelden zijn een reeks doorsnedes van de borstkas. Afhankelijk van de vraag van de verwijzende arts zullen we gebruik maken van IV-contraststof. De radioloog bepaalt dit en zal je hierover informeren. Indien je een contrastmiddel krijgt ingespoten, zal je een prik voelen in een ader van de arm, zoals bij een bloedafname. Het product geeft een warmtegevoel over het hele lichaam, vooral ter hoogte van de keel en onderbuik. Dit gevoel verdwijnt na een minuut. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. 

Na het onderzoek kunnen we 3D-reconstructies maken op een werkstation.

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt de radioloog een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen.

CT scan radiologie

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn.

Belangrijke dingen die je moet melden voor een scanneronderzoek: zwangerschap, allergie, bepaalde aandoeningen. (zie vragenlijst die je op voorhand moet invullen)

Nazorg

Om de contraststof zo snel mogelijk te verwijderen, raden we je aan om na het onderzoek voldoende te drinken.