Zorgpad na knie- of heupprothese
Waarom een prothese?
De meest voorkomende oorzaken voor het vervangen van een gewricht zijn slijtage, knieartrose of een standafwijking. Wanneer je last hebt van je gewricht en medicatie of andere middelen (kinesitherapie, infiltraties...) niet voldoende helpen wordt er gedacht aan het plaatsen van een prothese. Deze prothese heeft als doel jou te verlichten van je pijn en het gewricht beter te laten bewegen.
We geven je voor de ingreep een infosessie om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
De ingreep
De ochtend van de ingreep moet je nuchter zijn. Je wast je de avond voordien grondig met een ontsmettende zeep (iso-Betadine Uniwash®). Er kan voor de operatie nog een bloedonderzoek plaatsvinden indien nodig. Tijdens de ingreep wordt het zieke gewricht vervangen door een prothese. Elke soort prothese heeft zijn eigen procedure.
Knie
De ingreep gebeurt onder algemene verdoving of via een ruggenprik. De anesthesist zal hiervan de voor- en nadelen met jou bespreken. Er wordt een incisie over de knie gemaakt. Met behulp van de nieuwste technieken wordt er geprobeerd zoveel mogelijk spier- en weefselsparend te werken.
Er zijn drie soorten prothesen: een totale, een halve en een knieschijfprothese. De totale knieprothese wordt het vaakst geplaatst, maar wanneer de slijtage zich plaatselijk bevindt kan alleen het zieke deel vervangen worden door een halve of knieschijfprothese.
Binnen het Sint-Trudo ziekenhuis is het mogelijk om een knieprothese via robotchirurgie te laten plaatsen. Zo kan de prothese met de grootste nauwkeurigheid en op maat van jouw lichaam geplaatst worden. Lees er hieronder meer over.
Heup
Een heupprothese bestaat net zoals het gewricht uit twee delen:
- een kop en een steel van metaal. De steel wordt in de schacht van het dijbeen gebracht.
- een kommetje (cup) van kunststof, of een combinatie van metaal en kunststof, dat in het bekken wordt vastgemaakt.
Bij een gedeeltelijke heupprothese wordt enkel de kop vervangen.
Herstel
De dag na de ingreep start de revalidatie onder begeleiding van een kinesitherapeut. De eerste dagen staan vooral in het teken van comfort en pijncontrole, met daarnaast aandacht voor de mobiliteit van de knie. Voor je ontslag is het belangrijk dat je terug zelfstandig kan stappen en trappen kan doen, eventueel met een hulpmiddel (krukken of rollator).
Je ontslag wordt voorbereid in nauwe samenwerking met het team (orthopedist, verpleegkundigen, kinesitherapeut, ergotherapeut, sociaal werker) en de eerstelijns zorgverleners zoals de huisarts, kinesist en thuisverpleegkundige.
Revalidatie
Lees hieronder meer over het revalidatietraject na het plaatsen van een knie- of heupprothese.
Veelgestelde vragen
Afdelingen
Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst orthopedie.