Aambeien
Contactgegevens
Symptomen
Onderstaande symptomen kunnen zich voordoen:
- Pijn
- Bloedverlies
- Vochtigheid
- Jeuk
- Valse drang tot stoelgang en drukgevoel (alsof je op een bol zit).
Bij hard persen door harde of moeilijke ontlasting, kan er zoveel druk ontstaan in het kluwen, dat ze uitpuilen uit de anus. Dit kan bloedingen veroorzaken, of uitpuilend slijmvlies kan vochtverlies en jeuk geven. Door stuwing kan zich een pijnlijke bloedklonter vormen, haemorrhoidale trombose genoemd. Bij een fluctio haemorrhoidalis (graad 4) worden de aambeien als het ware gewurgd door de sluitspier, met pijn tot gevolg.
Voorkomen van klachten
Voedingsgewoontes hebben invloed op het ontstaan van aambeien. Je eet best voldoende vezelrijke voeding en probeer veel te drinken. Pikant eten en alcohol hebben een negatieve invloed. Het is belangrijk dat je tijd maakt voor het toiletbezoek, maar hou het wel kort en pers niet te hard.
Andere factoren die een rol spelen in het ontstaan van aambeien zijn zwaarlijvigheid of een zittend leven leiden met weinig lichaamsbeweging. Ook een zwangerschap kan dit uitlokken.
Onderzoeken
De normale klachten bij aambeien komen ook voor bij andere ziektes aan de dikke darm. Daarom is een grondig onderzoek belangrijk. De arts onderzoekt de anus uitwendig in zijdelings liggende houding en/of in knie-elleboog houding. Een inwendig onderzoek met de vinger is een basisonderzoek waarmee veel informatie verkregen kan worden. Daarnaast is het ook vaak nodig de eerste tien centimer van de anus en het anaal kanaal te onderzoeken met een anoscoop, een korte verlichte kijkbuis.
In bepaalde gevallen zijn bijkomende onderzoeken nodig. Vanaf de leeftijd van 50 jaar kunnen bovengenoemde klachten veroorzaakt worden door kwaadaardige tumoren of divertikels van de dikke darm. Dan is een camera-onderzoek van de dikke darm aan te raden: een colonoscopie.
Alternatieve onderzoeken zijn röntgenfoto's (RX colon inloop) of een CT-scan (virtuele colonoscopie).
Behandelingen
We bekijken altijd eerst of we de oorzaak kunnen aanpakken. Voorkomen is beter dan genezen. In eerste instantie worden zalven of zetpillen voorgeschreven om je klachten te minderen.
Andere behandelingen worden in samenspraak tussen de behandelend arts besproken met de patiënt en op maat toegepast indien nodig:
- Sclerotherapie
- Rubberbandligatuur
- Haemorrhoidectomie
- Haemorrhoidopexie
- Laser haemorrhoidopexie (LHP)