Anale fistel

Een anale fistel is een soort tunneltje dat zich vormt tussen het laatste deel van de darm (anale kanaal) en de huid.

Hoe ontstaan anale fistels?

Wanneer een perianaal kliertje geïnfecteerd geraakt kan er op die plek een abces ontstaan. Dit abces kan een fistel veroorzaken. 

De infectie zorgt voor pijn, koorts en vaak een pijnlijke zwelling rond de anus.

Anale fistels en abcessen kunnen bij iedereen voorkomen. Mensen die lijden aan de Ziekte van Crohn hebben een grotere kans om fistels te ontwikkelen. 

Diagnose

De diagnose wordt vaak gesteld na een onderzoek van de anus. Soms is het nuttig om met een korte verlichte kijkbuis (anoscoop) inwendig de fistel te onderzoeken. 

Behandeling

Enkel een operatieve ingreep biedt een definitieve oplossing bij anale fistels. Meestal ligt de opening van de fistel dicht bij de anus, onder de sluitspier. Hierdoor kan de fistel gemakkelijk behandeld worden door het tunneltje open te knippen. De wonde wordt opengelaten en geneest vanzelf. 

Soms loopt de fistel door of omheen de sluitspier. In dit geval kan de fistel niet worden doorgeknipt zonder de sluitspier te beschadigen. De behandeling is dan iets ingewikkelder. Eerst wordt er door de fistel een 'seton' of 'tress' (elastiek of touwtje) geplaatst die ervoor zorgt dat er geen nieuwe abcessen meer kunnen ontstaan. Dit elastiekje blijft enkele weken zitten. 

Afhankelijk van de plaats van de fistel zijn er verschillende mogelijkheden voor een definitieve behandeling:

  • Lage fistel: deze fistel tast maar een klein deel van de sluitspier aan. Vaak kan de fistel doorgenomen worden zonder gevaar voor incontinentie.
  • Hogere fistel: hierbij loopt de fistel te diep door de sluitspier. In dit geval moet er een ingreep uitgevoerd worden om de sluitspier te sparen. Je arts bespreekt met jou welke behandelingen mogelijk zijn.