Duimbasisartrose

Artrose van de duimbasis (rhizartrose) is een aandoening waarbij het kraakbeen aan de basis van de duim verdund is of zelfs helemaal verdwenen is. Soms kunnen langdurige repetitieve bewegingen en bepaalde werkomstandigheden de artrose versnellen.

Symptomen

Meestal zijn de klachten vooral pijn aan de duimbasis en pijn bij bepaalde grijpbewegingen (openen van fles of bokaal, knopen van een hemd,..) en een verminderde beweeglijkheid van de duim. Hierdoor verslechtert de functie van de hand en zien we meestal een uitwendige zwelling aan de duimbasis. Als de artrose verder verergert ontstaat een misvorming van de duim.

Behandeling

In het begin van de aandoening kunnen ontstekingsremmers, een duimbrace en rust soms helpen. Daarnaast kan een inspuiting met cortisone worden gegeven tegen de pijn. Als dit niet helpt of als de klachten snel terugkomen is een ingreep nodig. Deze gebeurt via dagopname. 

Ingreep

Er zijn twee soorten ingrepen mogelijk op basis van de ernst van de artrose. Het bot dat met artrose is aangetast kan verwijderd en vervangen worden door een eigen pees van de voorarm (Burton Pellegrini ingreep). Een andere optie is om het het gewrichtje aan de duimbasis te vervangen door een prothese. 

Na de ingreep krijg je een gipsverband en neem je best, afhankelijk van het soort ingreep, enkele weken tot maanden rust. Je vermijdt best zware krachtinspanningen. Wanneer de gips verwijderd wordt mag je de duim weer normaal gebruiken, draag wel altijd een beschermende brace.