Hand- en polsletsels (orthopedie)

De verschillende gewrichten van de hand en pols zorgen voor de fijne motoriek en het vastgrijpen en bewerken van voorwerpen. Een letsel aan de hand of pols kan ontstaan door overbelasting of een ongeval.

Anatomie

De hand en pols bestaan uit verschillende beentjes die door ligamenten worden samengehouden. Rond de hand en de pols lopen heel wat spieren, pezen en zenuwen. 

Er zijn drie soorten beenderen in de hand en pols: de falangen (14 beentjes van de vingers), metacarpalen (vormen samen de middenhand) en carpale beenderen (8 beentjes van de pols). De ligamenten (gewrichtsbanden) en de bindweefselstructuren zorgen voor een verbinding tussen de verschillende beenderen onderling. Daarnaast zijn er intrinsieke en extrinsieke spieren. De extrinsieke spieren zijn langer en zorgen voor het strekken en buigen van de pols en vingers, terwijl de intrinsieke spieren korter zijn en zorgen voor het spreiden en sluiten van de vingers.

Zenuwen sturen de spieren aan en zorgen voor gevoel in de hand. Er bevinden zich drie belangrijke zenuwen in de hand: de medianus, ulnaris en radialis. Elke zenuw zorgt voor een ander stukje van de hand. Wanneer één zenuw problemen geeft, kan dit zorgen voor tintelingen, een doof gevoel of uitval van spieren in een deel van de hand.

Carpale tunnel

Een belangrijk onderdeel van de hand is de carpale tunnel. Dit is een soort gootje dat gevormd wordt door de handwortelbeentjes. Daaroverheen ligt een stevige band. Door de tunnel lopen negen pezen en de medianus zenuw. Wanneer deze zenuw in de verdrukking komt en klachten geeft, is er sprake van het carpale tunnelsyndroom.

Diagnose

De orthopedisch arts stelt altijd eerst een diagnose door middel van een grondig onderzoek met indien nodig beeldvorming (radiologie). Op basis van de gestelde diagnose schrijft de gespecialiseerde arts een behandeling voor die kan bestaan uit bijvoorbeeld medicatie en/of kinesitherapie. 

Veelvoorkomende problemen aan de hand of pols

Carpale tunnelsyndroom
Duimbasisartrose
Polscyste
Springvinger (triggervinger)
Ziekte van Dupuytren

Behandeling

In onderstaande brochure vind je meer informatie over een chirurgische ingreep aan de hand of pols. 

Bestand
Handchirurgie (190.91 KB)

Orthopedische artsen gespecialiseerd in hand- en polsletsels

dr. Ramzi Haraké

dr. Ramzi Haraké

orthopedisch chirurg

Meer weten over je revalidatie?

Via onderstaande link vind je meer informatie over het revalidatietraject na een orthopedische aandoening.

Orthopedische revalidatie