Levercysten

Levercysten zijn met vocht gevulde zakjes in de lever die meestal goedaardig zijn. Ze kunnen aangeboren zijn of ontstaan op latere leeftijd.

Oorzaak

Een levercyste kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Uitgezette galwegen: de galwegen kunnen in de lever op zwakke plekken uitzetten. Op deze plekken kunnen vervolgens cysten ontstaan. 
  • Polycysteuze leverziekte: een zeldzame erfelijke leverziekte
  • Trauma of letsel: schade aan de lever kan tijdens het genezingsproces cysten veroorzaken.
  • Medicatie: het langdurig innemen van bepaalde medicatie kan leverschade en bij cystevorming veroorzaken.

Symptomen

In de meeste gevallen veroorzaakt een cyste geen klachten. Bij meerdere of erg grote cysten kan je pijn ervaren. 

Diagnose

Een levercyste wordt vaak bij toeval ontdekt tijdens een echo van de bovenbuik. 

Echo bovenbuik

Soms is de arts niet zeker of het gezwel een cyste is. In dat geval kan bijkomend een NMR-scan (MRI) of CT-scan nodig zijn. 

Behandeling

Een behandeling is enkel nodig wanneer je klachten ervaart. De arts kan door middel van een punctie het vocht uit de cyste verwijderen. Hierbij wordt de cyste leeggezogen met een holle naald die via de buikwand wordt ingebracht. De punctie gebeurt in combinatie met beeldvorming, zodat de arts precies weet hoe hij de cyste kan aanprikken. Een nadeel van de punctie is dat de cyste vaak na verloop van tijd weer terugkomt. 

Als het probleem blijft aanslepen is vaak een ingreep nodig. Tijdens de ingreep kan de arts ervoor kiezen om de cyste open te maken of volledig te verwijderen. Dit wordt beslist op basis van de grootte en het aantal cysten.