Meniscusletsel

De meniscus is een soort schokdemper voor de knie en beschermt het kraakbeen bij belasting. Een meniscusletsel treedt meestal op als gevolg van een verdraaiing van de knie of door slijtage of ouderdom.

Symptomen

De knie is bij een meniscusletsel pijnlijk en gezwollen door vocht dat zich in het kniegewricht ophoopt. De knie kan 'op slot' gaan of instabiel aanvoelen. Soms kan je andere klachten hebben. 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld na een onderzoek van de kniefunctie, zwelling, stabiliteit van de kniebanden en beweeglijkheid van de meniscus. Kenmerkend is pijn of een klik aan de binnen- of buitenzijde van de knie. 

Behandelingen

Als er kans is op spontane genezing en de knie niet op slot springt is er vaak geen operatie nodig. Je klachten kunnen al verminderen bij een aanpassing van je activiteiten. Het is verstandig niet te hurken en sport te beperken voor een drietal maanden. Fietsen is wel goed voor de knie. 

Je krijgt vaak ook ontstekingsremmers. Als dit de ontstekingsreacties zoals zwelling en pijn niet voldoende verhelpt kan er een lokale ontstekingsremmer in de knie worden geïnjecteerd door een kniespecialist. 

Ingreep

Als de knie op slot springt of de voorgaande behandelingen niet aanslaan is een operatie nodig. Dit gebeurt via een artroscopie (kijkoperatie) van de de knie en kan via een dagopname plaatsvinden. Afhankelijk van het type scheur, de leeftijd en de mate van doorbloeding kan het letsel op volgende manieren verholpen worden:

  • Partiële meniscectomie: het slechte stuk van de meniscus, waar het letsel zit, wordt verwijderd. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk intacte meniscus te laten staan. 
  • Meniscushechting: een meniscusscheur wordt gerepareerd door het hechten van het letsel. Deze ingreep kan alleen gedaan worden bij voldoende doorbloeding van de meniscus op de plaats van het letsel. 

Artroscopie (kijkoperatie)

Herstel

Het herstel is afhankelijk van het type letsel en bijkomende aandoeningen van de knie zoals artrose. Na een partiële meniscectomie mag je het been belasten afhankelijk van je klachten. Vaak is dit met behulp van krukken. Fietsen is goed voor het herstel. Je houdt je been na de ingreep best hoog, het onderbeen moet hoger liggen dan het bovenbeen. Je mag terug beginnen sporten na zes weken. 

Na een meniscushechting mag je drie maanden niet diep knielen en je steunt de eerste zes weken best op krukken om de knie minder te belasten. Sport mag je pas hervatten als de knie volledig is hersteld. Het is belangrijk dat ook bijkomende knieletsels worden behandeld om een goed herstel te bekomen. Fietsen bevordert de genezing. 

Je kan na het oplopen van een meniscusletsel een orthopedische revalidatie volgen.

Orthopedische revalidatie