Artroscopie (kijkoperatie)

Bij een artroscopie of kijkoperatie wordt met behulp van een camera in het gewricht gekeken. Dit gebeurt door enkele kleine incisies te maken. Sommige operatieve behandelingen kunnen tijdens een artoscopie gebeuren.

Voordelen

Het grote voordeel van een artroscopie is dat het kan gebeuren via een dagopname. De kijkoperatie is minimaal invasief en kan al veel problemen behandelen. Doorgaans heb je een vlot herstel. Naast het inspecteren van het gewricht kunnen er ook verschillende operatieve behandelingen plaatsvinden. 

De ingreep

Door middel van een kijkoperatie kunnen meniscusscheuren, losse stukjes bot of kraakbeen, kraakbeenbeschadigingen en slijmvliesontstekingen in het gewricht worden bekeken zonder het helemaal open te leggen. Door de artroscopie kan men soms een betere diagnose stellen en een afwijking meteen behandelen. Er wordt een dun kijkertje (artroscoop) via een kleine incisie (± 8 millimeter) aan de voorkant van het gewricht ingebracht. De artroscoop wordt aangesloten op een videocamera die verbonden is met een beeldscherm. Door een lichtkabel wordt de binnenkant van het gewricht verlicht. Via twee andere sneetjes worden een buisje met afvoerslangetje en andere instrumenten ingebracht.

Herstel

Je kan na de kijkoperatie het gewricht meestal meteen terug belasten. Als er ook een operatieve ingreep heeft plaatsgevonden kan het zijn dat je gebruik moet maken van krukken of een draagdoek om je gewricht te laten rusten. Afhankelijk van de ingreep kan je een gipsverband krijgen. In sommige gevallen zal een revalidatietraject nodig zijn.

Aangezien tijdens een artroscopie verschillende behandelingen kunnen plaatsvinden, hangt het verloop en herstel af van persoon tot persoon. 

Meer weten over je revalidatie?

Na deze ingreep kan je een orthopedische revalidatie volgen. Lees er meer over via onderstaande link.

Orthopedische revalidatie