Labo klinische biologie
Waar kunnen we je mee helpen?
Het labo is in verschillende deelgebieden actief (hematologie, klinische chemie/immunochemie, microbiologie en moleculaire biologie). De onderzoeken kunnen elk op zich bijdragen tot de opsporing van een ziekte, de bevestiging van een diagnose, het inschatten van een prognose en het monitoren van de ingestelde therapie. Er staat een gespecialiseerd team voor je klaar om de nodige onderzoeken te doen volgens de meest recente richtlijnen en technologie.
Bij ieder bezoek moet je je eerst inschrijven aan het onthaal van het ziekenhuis:
- Voor veneuze bloedafnames of het afgeven van stalen kan je zonder afspraak terecht op het laboratorium.
- Voor stimulatietesten endocrinologie en testen i.v.m. spermaonderzoek moet je een afspraak maken. Dit kan op weekdagen tussen 08.00 en 18.00 uur.
- Het laboratorium voert bloedafnames uit voor onderzoeken die elders worden uitgevoerd. We zorgen voor de correcte afname, eventuele voorbehandeling en het versturen van de stalen.
Team
Het wetenschappelijk team van het klinisch laboratorium bestaat uit klinisch biologen, een wetenschappelijke medewerker, een hoofdlaborant en medisch laboratoriumtechnologen (laboranten).
De klinisch biologen zijn allen geconventioneerd en streven naar een efficiënt en patiëntgericht gebruik van de klinische biologie. Zij waarborgen de kwaliteit van de uitgevoerde testen en staat ter beschikking voor diagnostisch en therapeutisch advies.
De ondersteuning die geboden wordt omvat de volgende facetten:
-
Pre-analytisch: advies betreffende staalafname, staaltransport, stabiliteit …
-
Analytisch: advies van laboratoriumanalyse en beoogde pathologie
-
Post-analytisch: advies en interpretatie van de resultaten
-
Therapeutisch: antibiotica-advies, advies omtrent therapeutische drugmonitoring
Klinische biologen
Waar vind je het klinisch labo?
Vooraleer je je in het labo aanmeldt voor het onderzoek, moet je je inschrijven aan de kiosken in de inkomhal van het ziekenhuis. Hier wordt je specifiek routenummer meegedeeld. Volg daarna de bewegwijzering in het ziekenhuis.
Informatie voor verschillende onderzoeken
Erkenningen/Kwaliteit
Algemeen
Het laboratorium beschikt over een WIV-erkenning (erkenningsnummer 71620) zoals vereist door de Belgische wetgeving. Hierdoor geniet de patiënt een terugbetaling van de analyses door de Sociale Zekerheid.
Ter verzekering en verdere optimalisatie van de kwaliteit van de dienstverlening, beschikt het laboratorium over een samenhangend en operationeel kwaliteitssysteem conform de praktijkrichtlijn van het WIV.
Capacitatie
FAGG nr 10-0043, verlenging van de erkenning
Accreditatie
Het laboratorium is BELAC-geaccrediteerd volgens de internationale kwaliteitsnorm voor medische laboratoria ISO 15189:2012. De scope (lijst van analyses) waarvoor de accreditatie geldt, is opgenomen op volgende website (https://economie.fgov.be/nl/belac ) onder accreditatiecertificaat 641-MED.
In de zomer van 2019 behaalde het klinisch labo een BELAC accreditatie voor de ISO-norm voor medische laboratoria, ISO-norm 15189.