Nucleaire geneeskunde
Contactgegevens
Waar kunnen we je mee helpen?
Op de dienst nucleaire geneeskunde worden scintigrafieën (scans) gemaakt. Het team van de dienst nucleaire geneeskunde zal je begeleiden tijdens het onderzoek en je informeren over alle aspecten van het onderzoek. Als je nog vragen hebt, mag je deze altijd aan hen stellen.
Bij deze onderzoeken wordt een kleine hoeveelheid van een radioactieve stof (isotoop) toegediend. Door middel van een speciale molecule zal de isotoop zich concentreren in het te onderzoeken orgaan. Door middel van een gammacamera wordt de toegediende radioactiviteit gemeten en omgezet in beelden, de camera zelf zendt dus geen straling uit.
Zo kan de arts de vorm en de werking van dat orgaan evalueren. Op deze manier kunnen heel veel organen onderzocht worden: het beenderstelsel, het hart, de longen, de nieren, de hersenen, de schildklier enz.
Arts
Dienstverantwoordelijke
Onderzoeken/behandelingen
Op de dienst nucleaire geneeskunde kan je terecht voor volgende onderzoeken of behandelingen:
- Beenmergscintigrafie (Nanocolloidscan)
- Bijschildklierscintigrafie
- Botscintigrafie van het gehele lichaam
- Botscintigrafie 3-fasen-studie
- Cisternografie
- DAT-scan
- Opsporen van gastro-intestinale bloeding
- Hersenperfusiescintigrafie met TC-ECD
- Longventilatieperfusie scintigrafie
- Lymfescintigrafie
- Maagevacuatiestudie
- Meckelscintigrafie
- Myocardscintigrafie (thalliumscintigrafie)
- Nierscintigrafie dynamisch (MAG3 of DTPA)
- Nierscintigrafie statisch (DMSA-scintigrafie)
- Schildklierscintigrafie
- Sentinelscintigrafie
- Speekselklierscintigrafie
- Therapie met radioactief jodium (I-131) (pdf)
- Therapie met Strontium-89 (pdf)
- Therapie met Xofigo
- Vasculaire scan (HSA)
- Ventriculografie
Veelgestelde vragen
SPECT-CT toestel
Voor een nucleair onderzoek gebruiken we een SPECT-CT toestel. Dit is een hybride toestel dat een nucleair onderzoek en een CT-scan combineert.
Bij het eerste onderzoek kunnen we zien hoe een licht radioactieve stof zich door het lichaam en de organen beweegt en waar het ziekteproces zich bevindt. Bij het tweede brengen we de anatomische locatie in kaart. Een combinatie van beide zorgt voor een betere diagnosestelling, is veel aangenamer en tijds- en kostenbesparend voor de patiënt. De dienst nucleaire geneeskunde werkt hiervoor nauw samen met de collega-artsen van de dienst radiologie.
Vroeger moesten patiënten voor een correcte diagnose soms twee aparte onderzoeken krijgen. Nu kunnen we bij sommige probleemstellingen (bv. bepaalde soorten lage rugpijn) met slechts één onderzoek niet alleen zeggen wat er aan de hand is maar ook preciezer aangeven waar het probleem zich bevindt.
Informatiebrochures
Waar vind je ons?
Vooraleer je je op de afdeling aanmeldt voor je onderzoek, moet je je altijd inschrijven aan de inschrijfkiosk in de inkomhal van het ziekenhuis. Hier worden verdere instructies meegedeeld.