Palliatief Support Team

Patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten kunnen een beroep doen op het Palliatief Support Team.

Waar kunnen we je mee helpen?

Wanneer behandelingen gericht op genezing niet meer mogelijk zijn, zoekt het Palliatief Support Team naar de meest optimale zorg. Samen bespreken we wat deze zorg juist kan inhouden. Hierbij streven we naar een zo goed mogelijke lichamelijke verzorging, optimale pijn- en symptoomcontrole met veel aandacht voor jouw emotionele beleving.  

Het Palliatief Support Team ondersteunt jou en jouw naasten in het proces van verlieservaringen: verlies van gezondheid, werkstatus, partnerrol en/of rol in het gezin, veranderingen in het uiterlijk, financiële gevolgen, verkleinen van de vriendenkring, … Tijdens de begeleiding besteden we extra aandacht aan de betrokken kinderen.

Het team kan ook ondersteuning bieden bij belangrijke ethische beslissingen in het zorgtraject. Ethische vragen rond het naderende levenseinde zoals het stoppen van behandelingen, palliatieve sedatie en euthanasie zijn bespreekbaar. We kunnen eveneens ondersteuning bieden bij het opstellen van wilsverklaringen.

Thuiszorg

Het Palliatief Support Team werkt nauw samen met de palliatieve thuiszorgequipes om toe te laten dat men op het einde van het leven op de meest gewenste en aangepaste plaats kan verblijven. Voor een naadloze overgang van de zorg bij een ziekenhuisontslag werkt het team actief samen met verschillende organisaties:

  • Algemene thuiszorgdiensten zoals de huisarts, thuisverpleging, familiehulp, …
  • Pallion: Palliatieve Limburgse Ondersteuningsequipe
  • Panal: Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven

Palliatieve eenheid

Het ziekenhuis beschikt zelf niet over een palliatieve eenheid maar werkt hiervoor wel samen met andere nabijgelegen ziekenhuizen.

Wilsverklaringen

Er bestaan in België vijf wilsverklaringen die je voorafgaand kan opstellen. Op deze manier kunnen zorgverleners later met de wil van de patiënt rekening houden, wanneer deze zich niet langer zelf kan uitdrukken.

Meer en meer mensen willen 'met hun papieren' in orde zijn. Een reden is vaak dat ze iemand in hun nabijheid hebben zien overlijden op een wijze die ze zelf zeker niet willen. En dan begint de zoektocht naar 'wilsverklaringen'. 

Talloze varianten van zulke wilsverklaringen worden aangeboden via het internet. Veel van deze goedbedoelde documenten blijken echter niet rechtsgeldig. Mensen weten niet welke nu betrouwbare wilsverklaringen zijn of niet. Men ziet door het bos de bomen niet meer.

Vandaar dat LEIF een heel gebruiksvriendelijke brochure heeft samengesteld met 'de correcte voorafgaande wilsverklaringen'.

Op deze wijze kan je aan voorafgaande zorgplanning doen, liefst in samenspraak met een deskundige zorgverlener. Het opstellen van deze wilsverklaringen is een dynamisch (denk)proces op zich. Door dit samen met een zorgverlener te doen, begrijpen deze ook beter wat je later nog wel of niet meer wil ondergaan. Het Palliatief Support Team maakt hier graag de nodige tijd voor vrij. Uiteraard kan je achteraf  i.f.v. de actualiteit jouw wilsverklaringen altijd aanpassen of zelfs opnieuw intrekken. 

Het team

Op basis van de noden die jouw specifieke situatie vereist, worden de nodige medewerkers ingeschakeld.