Je kind krijgt een operatie? Wat nu?

We delen je graag mee wat je zelf kan doen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de operatie van je kind en wat je kan verwachten voor, tijdens en na de operatie.

Preoperatieve vragenlijst

Je hoort voor iedere operatie een preoperatieve vragenlijst in te vullen die je vindt in mynexuzhealth. Dit om de algemene gezondheidstoestand van jouw kind te verduidelijken. Dit is belangrijk met het oog op de anesthesie of pijnverdoving en het toezicht op de lichaamsfuncties tijdens de ingreep. 

Als je dit wenst kan je voor de operatie een afspraak maken met een anesthesist voor bijkomende informatie rond de narcose of verdoving. 

vpk aan onderzoekstafel D2 pediatrie

Hoe bereid je je kind voor?

  • Voor de operatie mag je kind een hele tijd niets eten of drinken om te vermijden dat hij/zij misselijk wordt tijdens de operatie.
  • Geef je kind de avond voordien nog een bad.
  • Maak je kind niets wijs maar vertel de waarheid. Weet je niet goed wat te zeggen? Vraag een verpleegkundige om hulp. 
  • Geef je kind het gevoel dat het bang mag zijn voor de ingreep. Minimaliseer de angst niet, maar overdrijf ook niet. 
  • Baby's en peuters kunnen enkel via huilbuien kenbaar maken dat ze angstig zijn. Geduldig zijn is belangrijk. 
  • Schoolgaande kinderen zijn zelfstandiger maar blijven behoefte hebben aan de aanwezigheid van hun ouders.
  • Breng een knuffel of persoonlijk item mee zodat je kind een houvast heeft.
  • Je kind zal opgenomen worden op de afdeling pediatrie. Je bent altijd welkom om op voorhand een bezoekje te brengen aan de afdeling. Zo is jouw kind al een beetje vertrouwd met de omgeving. 

Afspraken op de kinderafdeling

Je kind moet nuchter zijn voor de operatie. Voor de ouders die op de afdeling pediatrie (D2) blijven terwijl het kind naar het operatiekwartier is wordt er koffie voorzien. Je eet of drinkt best niet in aanwezigheid van een kind dat nuchter moet blijven of net terug is van de operatie. 

Er wordt afgesproken met de artsen wanneer je kind terug mag eten na de ingreep. Geef niet op eigen initiatief water maar bespreek het met de verpleegkundige. 

Tijdens de dagopname mogen beide ouders hun kind begeleiden. Daarbuiten gelden de normale bezoekuren van de afdeling: van 14u30 tot 20u30.

Naast de ouders en inwonende kinderen, mogen er tijdens het bezoekmoment nog twee andere bezoekers langskomen.

De afdeling pediatrie heeft een mooie, ruime speelzaal waar de kinderen samen met de spelbegeleidster kunnen spelen, tekenen, knutselen, lezen of tv kijken. Als je kind in bed moet blijven kan je in de speelzaal afwasbaar speelgoed halen. We vragen je wel om de speelzaal altijd ordelijk achter te laten. Opruimen geldt voor iedereen.

Elke week brengen de Mediclowns een bezoek aan de zieke patiëntjes. 

De operatie

Je kind wordt voorbereid in de dokterskamer. De verpleegkundige zal je vragen om je kind uit te kleden en stelt enkele noodzakelijke vragen. Daarna wordt het gewicht, de lengte en de lichaamstemperatuur gemeten. Je kind krijgt een operatieschort aan. Eén ouder mag meegaan naar het operatiekwartier. Een verpleegkundige komt je uit de wachtzaal halen als de ingreep voorbij is zodat je je kind kan ondersteunen tijdens het ontwaken. 

In het operatiekwartier

De artsen en verpleegkundigen dragen blauwe en groene pakken en hebben een muts op. De anesthesist stelt je kind gerust en prikt, indien nodig, het infuus aan. Door dit infuus krijgt je kind tijdens de operatie voldoende vocht en eventuele medicatie toegediend. 

Meestal wordt je kind in slaap gebracht met een masker waarbij het in een 'ballonnetje' mag blazen. Tijdens de operatie heeft de anesthesist voortdurende controle over o.a. de hartslag, de ademhaling, de bloeddruk, het zuurstofgehalte en dergelijke meer. 

De ontwaakkamer

Na de operatie wordt jouw kind naar de ontwaakkamer gebracht. Dit is een afzonderlijke ruimte vlakbij het operatiekwartier. Hier wordt je kind nog een tijdje geobserveerd door de verpleegkundigen. Vanaf dan kan je je kind opnieuw begeleiden. Er kunnen tijdelijk nog slangetjes met het lichaam verbonden zijn. De anesthesist beslist wanneer je kind terug naar de kamer mag en dient medicatie toe bij pijn. 

Kinderen kunnen verschillend reageren op verdoving. Geduld hebben is hierbij belangrijk. Na een korte periode wordt je kind zich terug meer bewust van de omgeving. 

De eerste uren na de ingreep mag je geen drank of voedsel geven. De verpleegkundige zal je zeggen wanneer je wat water mag geven. Even later komt de chirurg op de kamer en geeft uitleg over het verloop van de operatie. Hij geeft bijkomend raadpleging en schrijft eventuele medicatie voor. Ook de formulieren in verband met afwezigheid op school, omstandigheidsverlof of voor een hospitalisatieverzekering maakt hij voor je op. 

Verwikkelingen

Na een ingreep kan er misselijkheid en zelfs braken optreden. Ook allergische reacties kunnen voorkomen aangezien je kind in contact komt met allerhande stoffen waar het allergisch voor kan zijn zonder het te weten. Als er een buisje in de luchtpijp is aangebracht voor beademing dan kan dit tot enkele dagen na de operatie heesheid veroorzaken. Een enkele keer zijn er ergere gevolgen. Dit is uitzonderlijk en kan te wijten zijn aan de verdoving, de chirurgie of een vooraf bestaande ziektetoestand. 

Praktische info

Op mynexuzhealth vind je naast je preoperatieve vragenlijst ook persoonlijke gegevens terug. Je verslagen, afspraken en facturen staan hierop verzameld. Tijdens je verblijf kan je de app ook gebruiken om je maaltijden zelf te kiezen. Als je een specifiek dieet volgt worden de opties automatisch aangepast.

Ga naar www.mynexuzhealth.be of download de app: 

https://play.google.com/store/apps/details?id=be.nexuzhealth.mobile.mynexuz&hl=en&gl=US

https://apps.apple.com/be/app/mynexuzhealth/id1459856321

Bij je inschrijving zal het onthaal je vragen om de opnameverklaring te tekenen. In dit document leg je jouw definitieve keuze voor een één- of tweepersoonskamer vast. Deze keuze heeft invloed op de kosten. 

Lees hier meer over de opmaak van je factuur.

Afdelingen

Voor meer informatie over de opname kan je terecht bij de kinderafdeling (pediatrie) terecht. Wil je graag meer informatie over de narcose of verdoving dan kan je een afspraak maken bij een van onze anesthesisten. 

Kinderafdeling (pediatrie)
Anesthesie