Je kind krijgt een operatie? Wat nu?
Preoperatieve vragenlijst
Je hoort voor iedere operatie een preoperatieve vragenlijst in te vullen die je vindt in mynexuzhealth. Dit om de algemene gezondheidstoestand van jouw kind te verduidelijken. Dit is belangrijk met het oog op de anesthesie of pijnverdoving en het toezicht op de lichaamsfuncties tijdens de ingreep.
Als je dit wenst kan je voor de operatie een afspraak maken met een anesthesist voor bijkomende informatie rond de narcose of verdoving.
Hoe bereid je je kind voor?
- Voor de operatie mag je kind een hele tijd niets eten of drinken om te vermijden dat hij/zij misselijk wordt tijdens de operatie.
- Geef je kind de avond voordien nog een bad.
- Maak je kind niets wijs maar vertel de waarheid. Weet je niet goed wat te zeggen? Vraag een verpleegkundige om hulp.
- Geef je kind het gevoel dat het bang mag zijn voor de ingreep. Minimaliseer de angst niet, maar overdrijf ook niet.
- Baby's en peuters kunnen enkel via huilbuien kenbaar maken dat ze angstig zijn. Geduldig zijn is belangrijk.
- Schoolgaande kinderen zijn zelfstandiger maar blijven behoefte hebben aan de aanwezigheid van hun ouders.
- Breng een knuffel of persoonlijk item mee zodat je kind een houvast heeft.
- Je kind zal opgenomen worden op de afdeling pediatrie. Je bent altijd welkom om op voorhand een bezoekje te brengen aan de afdeling. Zo is jouw kind al een beetje vertrouwd met de omgeving.
Afspraken op de kinderafdeling
De operatie
Je kind wordt voorbereid in de dokterskamer. De verpleegkundige zal je vragen om je kind uit te kleden en stelt enkele noodzakelijke vragen. Daarna wordt het gewicht, de lengte en de lichaamstemperatuur gemeten. Je kind krijgt een operatieschort aan. Eén ouder mag meegaan naar het operatiekwartier. Een verpleegkundige komt je uit de wachtzaal halen als de ingreep voorbij is zodat je je kind kan ondersteunen tijdens het ontwaken.
In het operatiekwartier
De artsen en verpleegkundigen dragen blauwe en groene pakken en hebben een muts op. De anesthesist stelt je kind gerust en prikt, indien nodig, het infuus aan. Door dit infuus krijgt je kind tijdens de operatie voldoende vocht en eventuele medicatie toegediend.
Meestal wordt je kind in slaap gebracht met een masker waarbij het in een 'ballonnetje' mag blazen. Tijdens de operatie heeft de anesthesist voortdurende controle over o.a. de hartslag, de ademhaling, de bloeddruk, het zuurstofgehalte en dergelijke meer.
De ontwaakkamer
Na de operatie wordt jouw kind naar de ontwaakkamer gebracht. Dit is een afzonderlijke ruimte vlakbij het operatiekwartier. Hier wordt je kind nog een tijdje geobserveerd door de verpleegkundigen. Vanaf dan kan je je kind opnieuw begeleiden. Er kunnen tijdelijk nog slangetjes met het lichaam verbonden zijn. De anesthesist beslist wanneer je kind terug naar de kamer mag en dient medicatie toe bij pijn.
Verwikkelingen
Na een ingreep kan er misselijkheid en zelfs braken optreden. Ook allergische reacties kunnen voorkomen aangezien je kind in contact komt met allerhande stoffen waar het allergisch voor kan zijn zonder het te weten. Als er een buisje in de luchtpijp is aangebracht voor beademing dan kan dit tot enkele dagen na de operatie heesheid veroorzaken. Een enkele keer zijn er ergere gevolgen. Dit is uitzonderlijk en kan te wijten zijn aan de verdoving, de chirurgie of een vooraf bestaande ziektetoestand.
Praktische info
Afdelingen
Voor meer informatie over de opname kan je terecht bij de kinderafdeling (pediatrie) terecht. Wil je graag meer informatie over de narcose of verdoving dan kan je een afspraak maken bij een van onze anesthesisten.