Klinisch laboratorium - informatie voor zorgverleners

Het klinisch labo stelt ook bepaalde documenten ter beschikking voor zorgverleners. Hieronder kan je meer gedetailleerde informatie terugvinden.

Labogids

De labogids bevat een overzicht van de analyses die we aanbieden met informatie over klinische betekenis, afnamevoorwaarden, uitvoerfrequentie, TAT, doorbellimieten, terugbetaling, en referentiewaarden.

Klik op deze link en open de labogids


Aanvragen

Als arts kan je bij het labo voor klinische biologie van het Sint-Trudo Ziekenhuis stalen laten analyseren. Je kan hiervoor het papieren aanvraagformulier gebruiken. Daarop vul je minimaal deze gegevens in:

  • Identificatie van de patiënt: geslacht, geboortedatum, adres, contactgegevens en een unieke identificatie
  • Je gegevens als arts: naam, RIZIV-nummer, contactgegevens en handtekening
  • Soort primaire monster en anatomische locatie van de herkomst
  • Aangevraagde onderzoeken
  • Medisch relevante informatie over de patiënt en het verzoek
  • Datum en indien relevant tijdstip waarop de primaire monsters werden verzameld
  • Datum en tijdstip van de ontvangst van de monsters


Urgente aanvragen

Een beperkt aantal analyses worden urgent uitgevoerd. Als je een dringende analyse nodig hebt, kan je dat duidelijk aangeven op je aanvraagformulier.

Heb je om dringende medische redenen ook andere analyses urgent nodig, dan kan dat na motivatie en in overleg met een klinisch bioloog van het labo.


Aanvullende onderzoeken

Je kan altijd aanvullende analyses vragen op stalen die al in het labo aanwezig zijn. Ook een klinisch bioloog kan een analyse toevoegen als dat aangewezen blijkt op basis van de resultaten of de klinische vraagstelling.

Voor aanvullende onderzoeken gelden onderstaande voorwaarden:

  • De bewaartermijn van het staal is niet overschreden.
  • Er is voldoende staal aanwezig.
  • De stabiliteit van de betreffende parameter laat het toe.

 

Facturatie

Het laboratorium voor klinische biologie past de derdebetalersregeling toe. Alle klinisch biologen zijn geaccrediteerd en geconventioneerd. Zij volgen de officiële tarieven en rekenen geen ereloonsupplementen aan de patiënt aan. Analyses die niet terugbetaald worden, zijn duidelijk aangegeven op onze aanvraagformulieren en in de labogids.

Pseudonomenclatuurnummers

Voor laboratoriumtesten waarvoor geen RIZIV-nomenclatuur bestaat en die de patiënt dus zelf moet betalen (pseudonomenclatuur) staat het bedrag dat hiervoor aangerekend wordt, vermeld in de labogids bij de betrokken analyse.

Gelieve bij het aanvragen van de testen hiermee rekening te houden en je patiënt goed in te lichten over de kostprijs.

In samenspraak met de pseudonomenclatuurcommissie houden we de bedragen zo laag mogelijk: ofwel zijn dit de kosten die ons aangerekend worden door het extern uitvoerend laboratorium, ofwel de kosten van reagentia als we de test zelf uitvoeren. Handelingskosten en laborantentijd worden niet aangerekend.

Ga naar de algemene pagina klinisch labo