Bescherm je baby tegen RSV

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een virus dat bij jonge baby’s ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat in de wintermaanden in België duizenden baby’s opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Sinds dit jaar is er een nieuw preventief middel beschikbaar, genaamd Beyfortus.

Overzicht

Datum

18 sep 2024

Baby bij de dokter

Beyfortus beschermt je baby tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door RSV. Het gaat niet om een vaccin, maar om antistoffen die gedurende het RSV-seizoen 5 tot 6 maanden bescherming bieden tegen RSV. Het geneesmiddel is veilig en doeltreffend en wordt toegediend met een eenmalige inspuiting. 

Voor wie?

Je kindje, geboren tussen 1 april 2024 en 1 oktober 2024, komt in aanmerking voor terugbetaling van dit middel. De volledige kostprijs van Beyfortus bedraagt 777 euro, maar dankzij de terugbetaling betaal je zelf slechts 12 euro. Baby’s geboren na 1 oktober krijgen de prik al op materniteit.

De terugbetaling geldt in de volgende gevallen:

  • Je hebt tijdens de zwangerschap geen RSV-vaccin (Abrysvo) gekregen.
  • Je baby heeft een Belgisch rijksregisternummer.
  • De aansluiting bij het ziekenfonds is in orde voor je baby.

Afspraak maken

Om je kindje te laten beschermen tegen RSV kan je nu een afspraak maken bij een kinderarts in Sint-Trudo Ziekenhuis via het secretariaat pediatrie op 011 69 96 30. Je hoeft niets mee te brengen, het medicijn wordt door het ziekenhuis voorzien.

Let op: de terugbetaling geldt enkel voor inspuitingen die gebeuren in de maand oktober. Wacht dus niet te lang om een afspraak in te plannen.

Meer nieuws

Meer gerelateerde artikels lezen