ALIF (anterieure lumbale interbody fusie)
Voor wie?
De meeste patiënten met lage rug- en/of beenpijn zullen geen ingreep moeten ondergaan. Wanneer niet-operatieve behandeling onvoldoende helpt kan een ingreep worden overwogen. Het doel van de operatie is om je te verlossen van de hevige pijn en terug stabiliteit te geven aan je rug.
Oorzaak
De oorzaak van de pijn is slijtage van de tussenwervelschijf (discus) onderaan in de rug. Dit is een normaal verouderingsverschijnsel dat bij iedereen voorkomt. De mate waarin het optreedt is van mens tot mens verschillend. Deze slijtage treedt op in de meest beweeglijke schakels van de rug ter hoogte van de hals en lage rug. Het kan voorkomen na jarenlange zware belasting of door instabiliteit van een schakel (na een herniaoperatie).
Ingreep
De hoogte van de tussenwervelschijf wordt opgekrikt door het plaatsen van een holle kooi die wordt opgevuld met je eigen bot (botgreffes) of botvervangmiddel. De kooi wordt extra verankerd door middel van schroeven. In sommige gevallen wordt een plaatje geplaatst aan de voorzijde van de wervels. Na de ingreep duurt het nog enkele maanden voor de wervels aan elkaar gegroeid zijn. Dit proces wordt opgevolgd door middel van radiografieën.
Herstel
Na de ingreep is het belangrijk om afwisselende houdingen aan te nemen. Je doet best geen rugbelastende activiteiten. Er wordt tijdens je verblijf in het ziekenhuis getoond hoe je veilig kan bewegen. Je behandelend arts bespreekt met je welke handelingen je best niet uitvoert en voor hoelang. Ook de opstart van spierversterkende kinesitherapie wordt tijdens deze consultatie bekeken.
Meer weten over je revalidatie?
Na een orthopedische ingreep kan je een gespecialiseerd revalidatieprogramma volgen.
Afdelingen
Voor meer informatie kan je terecht op de afdeling orthopedie.