Chronische pijnbehandeling

We spreken van chronische of aanhoudende pijn wanneer de pijn langer dan drie maanden aanhoudt. In tegenstelling tot acute pijn heeft chronische pijn vaak geen duidelijk aanwijsbare oorzaak of is het niet verbonden met een actief letsel of ziekteproces.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens een consultatie bij de arts fysische geneeskunde en revalidatie kan er een diagnose gesteld worden aan de hand van een klinisch onderzoek en eventuele bijkomende beeldvorming. Chronische pijn ontstaat door een overgevoelig zenuwstelsel. Je ervaart vaak niet alleen fysieke, maar ook emotionele en sociale gevolgen. Daarom is het belangrijk dat het probleem multidisciplinair wordt aangepakt. De bedoeling is niet alleen de pijn te verminderen maar ook om de levenskwaliteit te verbeteren. Er wordt afhankelijk van jouw specifieke situatie en noden een individueel behandelplan opgesteld. 

Tijdens de revalidatie wordt je op verschillende vlakken begeleidt:

  • Kinesitherapie: tijdens het oefenprogramma krijg je conditie- en spierkrachttraining en probeer je de (bewegings-)controle over je lichaam terug te krijgen. 
  • Ergotherapie: samen met een ergotherapeut bekijk je of er aanpassingen in je levensstijl nodig zijn. 
  • Psychologie: een (pijn)psycholoog kan je helpen om jezelf en je aandoening beter te leren begrijpen. Zo krijg je terug meer controle over je eigen leven. 

Veelvoorkomende aandoeningen

Aandoeningen die vaak een chronische pijnbehandeling vragen:

Centrale sensitisatie

Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS)

Fibromyalgie