Centrale sensitisatie
Contactgegevens
Oorzaak
Het pijnalarmsysteem wordt gevoeliger voor verschillende soorten prikkels. Je kan zelf invloed uitoefenen op je pijnervaring door bewust te begrijpen dat de pijn onschuldig is. Je wordt hierin begeleidt door je behandelend arts.
Symptomen
Onderstaande symptomen kunnen zich voordoen:
- Overgevoeligheid voor pijn
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Stemmingswisselingen
- Aandachts- of geheugenproblemen
Behandeling
De kinesitherapeut bekijkt samen met jou wat je klachten beïnvloedt. Je levensstijl wordt onder de loep genomen en dit wordt het uitgangspunt van je behandeling. Zo kan een verstoorde nachtrust, aanhoudende chronische stress, een ongezond voedingspatroon,... invloed hebben op je pijnsysteem en de pijnbeleving. Daarna gaan we samen op zoek naar een goede balans tussen fysieke activiteit en voldoende rustmomenten om je belastbaarheid te verhogen. Je stelt een persoonlijk activiteitendagboek op en krijgt advies in je activiteitenmanagement.
Ook psychosociale problemen kunnen bijdragen aan blijvende pijnklachten. Daarom kan je tijdens je revalidatie ook altijd beroep doen op een (pijn)psycholoog. Een ergotherapeut geeft advies rond huishoudelijke taken, slaapcomfort en eventuele werkhervatting. Wekelijks vindt er een multidisciplinair overleg plaats met je behandelend arts om de vooruitgang te bespreken en je behandeltraject eventueel aan te passen aan je noden.
Meer weten over je revalidatie?
De behandeling van centrale sensitisatie maakt deel uit van het chronische pijnbehandelingstraject.