Cognitieve revalidatie

Cognitieve revalidatie focust zich vooral op het herstel van de aangetaste functie van de hersenen. Daarnaast proberen we de nog intacte cognitieve functies ten volle te benutten en leren we je omgaan met beperkingen.

Wat is het?

Ons lichaam functioneert op signalen vanuit de hersenen. Als hier een letsel optreedt (herseninfarct, -bloeding, ontsteking, trauma,...) kan dit naast lichamelijke klachten ook andere problemen veroorzaken. Een cognitieve stoornis is een stoornis in één of meer cognitieve functies. Je merkt niet altijd meteen een probleem maar dit kan uiteindelijk je dagelijks functioneren sterk verstoren. De problemen kunnen zich voordoen op vlak van:

  • aandacht en concentratie
  • plannen maken en uitvoeren
  • het geheugen en leren
  • de taal
  • de oriëntatie 
  • visueel ruimtelijke taken
  • begrijpen van sociale situaties
Uitleg patiënt aan bed

Traject

De klachten worden in kaart gebracht aan de hand van een gesprek en/of onderzoek. Er wordt ook gepeild naar je ziekte-inzicht en motivatie. Dit zijn belangrijke factoren bij een herstel. Samen stellen we een behandelplan op waarbij de doelstellingen van jezelf, je omgeving en het revalidatieteam op elkaar worden afgestemd. Elk traject is dus uniek. Ons grootste streefdoel is om jou zoveel mogelijk zelfstandigheid te laten behouden in je dagelijkse leven. 

Het multidisciplinair team bestaat uit een ergotherapeut, kinesitherapeut, logopedist en psycholoog. Ieder heeft zijn specialisatie en wordt ingezet waar nodig. Het team staat altijd onder toezicht van een revalidatiearts. We betrekken zoveel mogelijk je partner en/of familie bij de revalidatie.

patiënt geheugen foto revalidatie therapeut

Oefeningen

De meeste oefeningen helpen je om in het dagelijkse leven om te gaan met je beperking(en). Vaak worden compensatietechnieken aangeleerd om de klachten op te vangen. Hierbij kunnen eventueel hulpmiddelen gebruikt worden. Het herhalen van de revalidatieoefeningen geeft het meeste kans om een vaardigheid terug aan te leren. Daarom kan het zijn dat jij of je familie ook opdrachten voor thuis meekrijgt.

De betrokken zorgverleners komen wekelijks samen om de evolutie te bespreken en het behandelplan bij te sturen waar nodig. 

Veelvoorkomende aandoeningen

Aandoeningen die vaak een cognitieve revalidatie vragen:

Beroerte (CVA)
Taalstoornissen