Knie- of heupprothese

Wanneer je problemen hebt met een gewricht zoals slijtage, een fractuur of een afwijking is het soms nodig om het gewricht weg te halen en te vervangen met een prothese.

Waarom een prothese?

De meest voorkomende oorzaken voor het vervangen van een gewricht zijn slijtage, knieartrose of een standafwijking. Wanneer je last hebt van je gewricht en medicatie of andere middelen (kinesitherapie, infiltraties...) niet voldoende helpen wordt er gedacht aan het plaatsen van een prothese. Deze prothese heeft als doel jou te verlichten van je pijn en het gewricht beter te laten bewegen. 

We geven je voor de ingreep een infosessie om je zo goed mogelijk voor te bereiden.  

In de maand voor je opname krijg je de mogelijkheid om een infosessie te volgen, waarin je meer informatie krijgt over de voorbereiding van je ingreep, je opname in het ziekenhuis en de verdere revalidatie. Het is belangrijk dat je hier voor je ingreep van op de hoogte bent. Je kan kiezen voor een fysieke infosessie in het ziekenhuis, of je krijgt digitaal enkele filmpjes doorgestuurd via e-mail. 

Onderstaande filmpjes bevatten al veel informatie over wat je kan verwachten.

De ingreep

De ochtend van de ingreep moet je nuchter zijn. Je wast je de avond voordien grondig met een ontsmettende zeep (iso-Betadine Uniwash®). Er kan voor de operatie nog een bloedonderzoek plaatsvinden indien nodig. Tijdens de ingreep wordt het zieke gewricht vervangen door een prothese. Elke soort prothese heeft zijn eigen procedure.

Knie

De ingreep gebeurt onder algemene verdoving of via een ruggenprik. De anesthesist zal hiervan de voor- en nadelen met jou bespreken. Er wordt een incisie over de knie gemaakt. Met behulp van de nieuwste technieken wordt er geprobeerd zoveel mogelijk spier- en weefselsparend te werken. 

Er zijn drie soorten prothesen: een totale, een halve en een knieschijfprothese. De totale knieprothese wordt het vaakst geplaatst, maar wanneer de slijtage zich plaatselijk bevindt kan alleen het zieke deel vervangen worden door een halve of knieschijfprothese.  

Binnen het Sint-Trudo ziekenhuis is het mogelijk om een knieprothese via robotchirurgie te laten plaatsen. Zo kan de prothese met de grootste nauwkeurigheid en op maat van jouw lichaam geplaatst worden. Lees er hieronder meer over.

Een knieprothese kan geplaatst worden met behulp van een innovatieve robot (Navio®, tegenwoordig CORI). Sint-Trudo Ziekenhuis was het eerste ziekenhuis in België waar deze robot operationeel is. De robot helpt de chirurg om de totale knieprothese zo nauwkeurig te plaatsen dat deze optimaal afgestemd is op de natuurlijke positie van de knie en de noden van de patiënt in de behandeling van artrose. Deze vrij nieuwe techniek laat ons toe om een prothese te plaatsen die zowel rekening houdt met de beenderige structuren als met de weke delen (pezen, ligamenten) van de oorspronkelijke knie. Ook bij jongere patiënten kan de robot ingeschakeld worden bij minder invasieve interventies zoals een halve knieprothese, om deze met grote precisie te plaatsen.

We zijn binnen het ziekenhuis in 2018 begonnen met de robotchirurgie en het lijkt vandaag de standaard te zullen worden binnen de prothesiologie. 

Meer info: reportage TV Limburg

Heup

Een heupprothese bestaat net zoals het gewricht uit twee delen:

  • een kop en een steel van metaal. De steel wordt in de schacht van het dijbeen gebracht.
  • een kommetje (cup) van kunststof, of een combinatie van metaal en kunststof, dat in het bekken wordt vastgemaakt.

Bij een gedeeltelijke heupprothese wordt enkel de kop vervangen.

Herstel

De dag na de ingreep start de revalidatie onder begeleiding van een kinesitherapeut. De eerste dagen staan vooral in het teken van comfort en pijncontrole, met daarnaast aandacht voor de mobiliteit van de knie. Voor je ontslag is het belangrijk dat je terug zelfstandig kan stappen en trappen kan doen, eventueel met een hulpmiddel (krukken of rollator). 

Je ontslag wordt voorbereid in nauwe samenwerking met het team (orthopedist, verpleegkundigen, kinesitherapeut, ergotherapeut, sociaal werker) en de eerstelijns zorgverleners zoals de huisarts, kinesist en thuisverpleegkundige.

Revalidatie

Lees hieronder meer over het revalidatietraject na het plaatsen van een knie- of heupprothese.

Revalidatie na een knie- of heupprothese

Veelgestelde vragen

Knieprothese:

Je zal drie dagen in het ziekenhuis verblijven. De dag van de ingreep is hierbij de eerste dag. Op deze eerste dag starten we met het inoefenen van je dagdagelijkse handelingen en bewegingen. Dit wordt verdergezet op de tweede dag. Op de derde dag wordt het ontslag voorbereid en kan je in de vroege namiddag weer naar huis.

Heupprothese:

Je zal twee dagen in het ziekenhuis verblijven. De dag van de ingreep is hierbij de eerste dag. Op deze eerste dag starten we met het inoefenen van je dagdagelijkse handelingen en bewegingen. Op de tweede dag wordt het ontslag voorbereid en kan je in de vroege namiddag weer naar huis.

Kamersupplementen zijn kosten die het ziekenhuis kan aanrekenen voor een behandeling of verblijf in een éénpersoonskamer. In de opnameverklaring kan je het juiste bedrag terugvinden. Zowel ereloon- als kamersupplementen moet je zelf betalen, tenzij je over een bijkomende hospitalisatieverzekering beschikt die deze kosten dekt. Bij twijfel informeer je best bij je verzekering.

Neen, het scheren is niet bij iedereen nodig. Indien dit toch nodig is, wordt dit in het ziekenhuis gedaan om snijwondjes te voorkomen.

De iso-Betadine Uniwash®-zeep is verkrijgbaar bij de apotheek, zonder voorschrift.

Als je na je terugkeer naar huis graag naar het ziekenhuis wil komen voor de kinesitherapie kan je dit best vermelden tijdens je bezoek aan de vooropname. Indien je deze beslissing op een later tijdstip (tijdens de opname of na de ingreep) maakt, dan geef je dit best door aan de kinesitherapeut vanop de verblijfsafdeling. Op deze manier kan jouw afspraak alsnog worden geregeld.

Neen, indien je na de opname verder wenst te revalideren (in het ziekenhuis of extern), dan bedraagt deze periode minimum twee weken.

Neen, een ziekenhuisbed voorzien is geen noodzaak. Traplopen wordt aangeleerd tijdens je verblijf in het ziekenhuis. Bij twijfel kan je dit steeds aankaarten bij de kinesitherapeut of de ergotherapeut, zodat de sociale dienst indien nodig kan worden ingeschakeld (vb. als je voor de ingreep al moeite hebt met trappen nemen).

Neem voor je opname contact op met je hospitalisatieverzekering om te weten voor welke kosten er een tussenkomst is en welke kosten je zelf moet betalen. Voor vragen i.v.m. de kostprijs van je ingreep kan je steeds een inschatting van de kosten laten maken. Hiervoor contacteer je best het secretariaat van je behandelende arts. Op basis van hun informatie kan de dienst facturatie een raming opmaken. Meer informatie is beschikbaar op de website van het Sint-Trudo ziekenhuis onder je factuur.