Nierdialyse

Er zijn twee vormen van dialyse mogelijk: ‘buikdialyse’ (peritoneaaldialyse) via de buik of ‘bloeddialyse’ (hemodialyse) rechtstreeks via het bloed.

1. Buikdialyse (peritoneaaldialyse)

Het buikvlies van de patiënt wordt gebruikt als filter. Langs een plastieken katheter in de buikwand loopt een vloeistof in de buik van de patiënt. Deze vloeistof onttrekt afvalstoffen en overtollig water aan het lichaam doorheen het buikvlies. Na enkele uren laten we de vloeistof met afvalstoffen uit de buik lopen en er een verse vloeistof inlopen. Deze cyclus herhaalt zich 3 tot 4 keer per dag of nacht. Deze vorm van dialyse gebeurt buiten het ziekenhuis (thuis of elders) door de patiënt zelf of door een naaste.

Er bestaan twee vormen van peritoneaaldialyse:

  • Continue Ambulante Peritoneale Dialyse (CAPD): overdag uitgevoerd en volledig door de patiënt zelf
  • Automatische Peritoneale Dialyse (APD): ’s nachts uitgevoerd met behulp van een machine tijdens de slaap

2. Hemodialyse (bloeddialyse)

Hier wordt een bloedvat van de patiënt aangeprikt door middel van een naald (elke dialyse opnieuw) of een katheter (blijft altijd aanwezig). Het bloed wordt aangezogen door een machine en wordt door een filter (kunstnier) gepompt. De meest gebruikelijke hemodialyse duurt 4 uur en dit driemaal per week.
 

Samen met je behandelend arts wordt er besproken welke dialysemogelijkheid het meest interessant is.

Het KB van 23 maart 1998 (Bijlage 6, Art V) stelt dat ernstig chronisch nierlijden de uitsluiting tot het besturen van een motorvoertuig tot gevolg heeft.

Indien gewenst, kan een tijdelijk rijbewijs worden verleend. Dit tijdelijk rijbewijs is kosteloos te bekomen en is onmiddellijk beschikbaar bij het inruilen van het huidige rijbewijs, mits voorlegging van een ingevuld aanvraagformulier en een rijgeschiktheidsattest. Je nefroloog kan bij eenvoudige pathologie een advies geven over de rijgeschiktheid. Indien er bijkomende problemen zijn, zoals bv. verminderd zicht, suikerziekte, hartritmestoornissen of epilepsie, zal de nefroloog je voor specialistisch advies verwijzen naar bv. de oogarts, de endocrino-, de cardio- of de neuroloog.

In specifieke gevallen zal de arts je moeten verwijzen naar het CARA centrum. Wanneer je al een dialysebehandeling krijgt, kan de aanvraag van een tijdelijk rijbewijs onmiddellijk gebeuren. Indien je pas start met dialyse kan de aanvraag pas na enkele weken gebeuren, omdat eerst moet geëvalueerd worden hoe je de dialyse verdraagt.

De geldigheidsduur van de rijgeschiktheid is beperkt tot maximaal twee jaar voor categorie A3, A, B, B+E of G, en maximaal een jaar voor categorie C, C+E, D of D+E of van subcategorie C1, C1+E, D1 of D1+E.