PLIF MySpine MC

PLIF staat voor posterior lumbar interbody fusion. Dit betekent dat de wervelkolom wordt vastgezet langs de achterzijde door middel van kooien. MySpine MC is een patiëntspecifieke aanpak waarbij via een insnede in de middellijn van de rug de schroeven volgens een aangepast traject worden geplaatst.

Voor wie?

Het vastzetten van de wervelkolom is niet altijd mogelijk wanneer je bot is aangetast door osteoporose. Een klassieke PLIF kan dan vervangen worden door een MySpine MC. Hierbij kan het harde bot worden opgezocht door een ander schroeftraject te kiezen. 

Op basis van een CT-scan wordt een 3D-model gemaakt van de achterste structuren van de wervels. Samen met dit 3D-model worden patiënt-specifieke geleiders gemaakt die ervoor zorgen dat het schroeftraject op een veilige manier kan worden geboord. 

Naast de mogelijkheid om mensen met osteoporose te behandelen zorgt deze techniek er ook voor dat er een kleinere insnede nodig is waardoor de wonde sneller zal genezen.

Techniek

Tijdens de ingreep wordt de versleten tussenwervelschijf verwijderd en de hoogte van de ingezakte tussenwervelschijf wordt opgekrikt door het plaatsen van twee kooien. Deze kooien zijn hol en worden opgevuld met je eigen bot dat afkomstig is van de verwijderde tussenwervelschijf. Hierna worden de schroeven verbonden door een staaf. De wervels worden zowel langs de voor- als achterzijde met elkaar verbonden. 

Het uiteindelijke vastgroeien van de wervels kan enkele maanden duren en wordt opgevolgd door middel van een RX of CT-scan. 

RX skelet
CT-onderzoek lidmaat

Nazorg

Je arts bespreekt met je welke handelingen je best niet uitvoert en voor hoelang. Je wordt tijdens je herstel begeleidt door een kinesitherapeut. Ook na je verblijf in het ziekenhuis kan je kinesitherapie met spierversterkende oefeningen volgen. 

Meer weten over je revalidatie?

Het revalidatieprogramma na een PLIF maakt deel uit van een orthopedische revalidatie. 

Orthopedische revalidatie