Rectopexie (endeldarm)

Een rectopexie is een operatie die wordt uitgevoerd bij een afwijking of verzakking van de endeldarm. Tijdens de operatie trekt de chirurg de endeldarm omhoog en maakt deze vast aan het heiligbeen.

Waarom een rectopexie?

Een rectopexie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om een rectumprolaps te corrigeren. Hierbij zakt het rectum gedeeltelijk of volledig uit de anus (of vagina) naar buiten. Dit kan veroorzaakt worden door verzwakte bekkenbodemspieren, chronische obstipatie of een neurologische aandoening. 

Voorbereiding

Wanneer de arts heeft vastgesteld dat je een rectopexie nodig hebt is er soms nog verder onderzoek nodig. De spanning en activiteit van de sluitspieren, bekkenbodemspieren en de zenuwvoorziening van het rectumgebied worden onderzocht. Dit gebeurt door middel van een anale manometrie. 

Dit is belangrijk voor het succes van de operatie. Om na de ingreep de ontlasting goed te kunnen ophouden moet de spieractiviteit voldoende zijn en mogen de zenuwen niet beschadigd zijn. 

Het is belangrijk om het hele bekken in kaart te brengen (endeldarm, vagina en blaas). Naast een klinisch onderzoek wordt er altijd een NMR-scan (MRI) of röntgenfoto (colpocystodefaecografie) gemaakt.

Colpocystodefaecografie (bekkenbodem bij plas- en stoelgangproblemen)

De operatie

De chirurg maakt endeldarm vast aan het heiligbeen (vlak boven het stuitbeen). Hiervoor wordt een netje van kunststof gebruikt. De ingreep wordt meestal laparoscopisch en met behulp van de Da Vinci robot uitgevoerd.

Nazorg

De eerste zes weken na de ingreep mag je niet heffen, persen of seksueel actief zijn. Je krijgt medicatie voorgeschreven om de stoelgang te verzachten. 

Om te voorkomen dat je na de ingreep opnieuw last krijgt van verstopping is het belangrijk dat je volgende leefregels opvolgt:

  • Gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten, noten en aardappelen. 
  • Drink minstens twee liter water per dag.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  • Ga naar het toilet wanneer je aandrang voelt.

Een kinesitherapeut kan je helpen om je sluitspieren en bekkenbodemspieren te trainen met behulp van speciale oefeningen. Wanneer dit nodig is zal de arts je doorverwijzen.