Laparoscopie (kijkoperatie)

Laparoscopie betekent letterlijk 'in de buik kijken'. Dit gebeurt met behulp van een laparoscoop. Dit is een lange, dunne buis met aan het einde een camera. Deze camera wordt ingebracht via een klein sneetje in de buik.

Hoe verloopt een laparoscopie?

Je krijgt een paar kleine sneetjes in de buik waardoor de arts de camera en enkele werkinstrumenten in de buik kan inbrengen. Op een monitor kan de arts de binnenkant van je buik zien. 

Waarom een kijkoperatie?

Een kijkoperatie kan nuttig zijn bij een twijfelachtige diagnose, ter bevestiging of uitsluiting van bepaalde afwijkingen. Het kan ook uitgevoerd worden als evaluatie voor of na het uitvoeren van bepaalde therapie zoals chemo. Via een kijkoperatie kan er ook weefsel worden afgenomen voor onderzoek onder de microscoop (biopsie). 

Voordelen

  • Minimaal invasief: de ingreep geeft weinig belasting voor de omliggende weefsels
  • Kleinere opening in de buikwand: hierdoor heb je geen groot litteken maar is de spierlaag ook minder beschadigt en verkleint je kans op wondproblemen
  • Minder pijn: je wordt vaak eerder ontslagen uit het ziekenhuis dan bij een open operatie en bent sneller terug actief

Mogelijke nadelen

Vergroeiingen tussen organen en de beperkte vrije ruimte in de buik kunnen de ingreep bemoeilijken. Als je al een grote ingreep onderging kan je hierdoor beter geen laparoscopische behandeling kiezen.