24-uurs urine
Dit onderzoek gebeurt op urine die je gedurende 24 uur verzamelt.
Indien je voor een onderzoek gedurende 24 uur urine moet verzamelen, moet je die urine verzamelen in speciaal hiervoor bestemde containers. Je kan deze containers, op vertoon van je aanvraagformulier, afhalen bij de balie van het klinisch laboratorium. De instructies voor het verzamelen van de urine zijn beschreven op deze containers en worden je verduidelijkt bij het afhalen. Inleveren van de gevulde containers gebeurt eveneens bij de balie van het laboratorium.
Richtlijnen voor de afname van een 24-uurs urineverzameling
- Je kan de containers voor het verzamelen van de 24-uurs urine afhalen in het klinisch labo. Hierop is een etiket voorzien met instructies en ruimte voor de staal-identificatie. Die geeft ook aan of het staal al dan niet aangezuurd is met zwavelzuur of thymol.
- Indien de opvangcontainer aangezuurd is, krijg je ook een niet-aangezuurde (lege) container mee om brandwonden te vermijden. Na iedere afname van urine moet je deze dan meteen na het plassen, voorzichtig overgieten in de aangezuurde opvangcontainer. Bij aanraking van het zuur met de ogen of de huid, moet je onmiddellijk en overvloedig spoelen met water en deskundig medisch advies inwinnen.
- De eerste ochtend ledig je je blaas volledig in het toilet en dus niet in de opvangcontainer. Noteer wel de startdatum en –tijdstip op het etiket.
- Je bewaart de opvangcontainer vanaf dan op een koele, donkere en schone plaats, bij voorkeur in de koelkast (2-8°C).
- Vanaf dat moment verzamel je de komende 24 uur (dag en nacht) alle verdere urine in de opvangcontainer.
- De volgende ochtend moet je de eerste ochtendurine wel aan de container toevoegen.
- Dat is dan ook meteen de laatste urine die je in de container opvangt. Noteer dat eindduur op het etiket en meng de totale hoeveelheid urine goed.
- Zorg dat de container goed gesloten is en dat het etiket volledig en correct is ingevuld (naam, geboortedatum, collectiedatum, start- en eind-uur).
- Na het beëindigen moet je dit zo snel mogelijk naar het laboratorium brengen. In tussentijd dat je naar het laboratorium kan komen, bewaar je het staal in de koelkast (2-8°C).
Wat als er iets misloopt?
- Als er urine verloren gaat, moet je op een nieuw tijdstip opnieuw starten met het verzamelen van de urine in een ongebruikte, lege opvangcontainer.
- Als er in 24 uur meer urine wordt geproduceerd dan er in één container past, dan moet je deze opvangen in een volgende container.
Afdeling
Meer informatie over ons klinisch laboratorium vind je op de afdelingspagina: