Orthopantogram
Met behulp van een speciaal RX-apparaat (Cone Beam) dat rond het gezicht draait, worden röntgenopnames gemaakt van de tanden en kaken.
Verloop van het onderzoek
Het onderzoek duurt 20 seconden en is niet pijnlijk. Er is geen verdoving nodig.
- De verpleegkundige begeleidt je naar de onderzoekskamer en zal je assisteren tijdens het maken van de beelden.
- Het apparaat met de röntgenbuis en de detector draait om het hoofd, zodat het gehele gebit op één röntgenfoto kan worden afgebeeld. Je mag je hoofd niet bewegen, daarom wordt het vastgezet.
- In één overzicht kan de radioloog op deze foto zien of er iets afwijkends te zien is bij de kaak, zoals eventuele ingroei of aantasting van de kaak. Ook eventueel aanwezige speekselstenen kunnen op een orthopantogram in beeld worden gebracht.
- Daarnaast kunnen we ook foto's maken van de kaakkopjes. Hierbij draait het toestel ook om het hoofd heen en worden er vaak opnames gemaakt met de mond open en dicht.
- Na het onderzoek kunnen we 3D-reconstructies maken op een werkstation.
De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt de radioloog een verslag naar de arts of tandarts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.
Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen.
Voorbereiding
Er is geen specifieke voorbereiding nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn.
Nazorg
Er is geen specifieke nazorg nodig.