Verbeteracties

Hieronder vind je meer informatie over de acties die de dienst kwaliteit opzet om continu de kwaliteit van zorg te verbeteren in ons ziekenhuis.

Klinische zorgpaden

Klinische zorgpaden zijn gestructureerde, multidisciplinaire plannen voor de behandeling en zorg van patiënten met één specifieke aandoening of medisch probleem. 

Het ontwikkelen van zorgpaden is, voor het Sint-Trudo Ziekenhuis (STZH), een waardevolle strategie om de kwaliteit van zorg te verbeteren en tegelijkertijd de samenwerking, efficiëntie en patiënten-betrokkenheid te bevorderen.

In 2023 zijn het zorgpad Pneumonie en Dementie ontwikkelt in het STZH. Binnen het ziekenhuisnetwerk Andreaz, waar het STZH deel van uitmaakt, is het transmurale zorgpad Laag Risico Zwangerschap ontwikkelt en geïmplementeerd.

Waarderend auditen

Waarderende auditen is een evaluatiemethode die zich richt op het identificeren en versterken van positieve aspecten binnen het team. In tegenstelling tot traditionele audits, die vaak gericht zijn op het vinden van fouten of tekortkomingen, richt een waarderende audit zich op successen en sterke punten. Er wordt actief bevraagd naar wat goed gaat en men wordt gestimuleerd in wat men wel goed kan.  Er wordt gebruikgemaakt van successen om te verbeteren. Hierdoor wordt de  medewerker meer betrokken bij het kwaliteitsgebeuren.

Afdelingsgestuurde werking van kwaliteit en patiëntveiligheid

Door een afdelingsgestuurde werking van Kwaliteit en Patiëntveiligheid willen we kwaliteit van zorg laten dragen, niet alleen door een dienst Kwaliteit en Patiëntveiligheid maar ook door de afdelingen en de teams.

Het betekent dat verschillende zorgverleners, afdelingen en teams binnen het STZH meer betrokken worden bij  de verbetering van de kwaliteit van zorg.

Decentralisatie van kwaliteit van zorg heeft vele voordelen. Centrale richtlijnen en normen blijven noodzakelijk om een consistente en basisniveau van kwaliteit van zorg te waarborgen. Een goede communicatie en informatie-uitwisseling tussen afdelingen en de dienst Kwaliteit en Patiëntveiligheid zijn essentieel om de kwaliteit van zorg op beide niveaus en op organisatie niveau te waarborgen.

EWS

Een vroegtijdig waarschuwingssysteem (Early Warning System, EWS) in een ziekenhuis is een instrument voor het identificeren van patiënten die mogelijk snel verslechteren.

Binnen het ziekenhuis is het gebruik van de EWS onder de loep genomen en verbeterd. Het systeem werd geëvalueerd en aangepast op basis van feedback en ervaringen om de nauwkeurigheid en effectiviteit te verbeteren. Een goed ontworpen en goed geïmplementeerd vroegtijdig waarschuwingssysteem kan aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van de patiëntveiligheid en het verminderen van onverwachte klinische verslechteringen.

Huisdierenpaviljoen Animo

Het huisdierenproject Animo willen we aan elke opgenomen patiënt de mogelijkheid bieden om zijn/haar huisdier makkelijk op bezoek te laten komen. Het huisdierenpaviljoen is een aparte ruimte die verbonden is aan het ziekenhuis, maar toch vlot te bereiken is van buitenaf. Het huisdier hoeft dus niet door het ziekenhuis te komen en de patiënt hoeft niet buiten te komen. Het is bewezen dat bezoek van een huisdier een positieve invloed heeft op het mentale welzijn van patiënten. Daarnaast vinden we het zeer belangrijk dat palliatieve patiënten de kans krijgen om afscheid te kunnen nemen van hun huisdier waarvan ze in moeilijke tijden veel steun hebben ervaren.

Naast een bezoek van het eigen huisdier, zullen er sessies aangeboden worden met therapiehonden voor de afdeling geriatrie en revalidatie. Op die manier worden patiënten extra motorisch uitgedaagd.

FLaQuM

Flanders Quality Model (FlaQuM) is een kwaliteitsmodel voor zorgorganisaties dat ontwikkeld werd door het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB) van de KU Leuven in samenwerking met 25 Vlaamse ziekenhuizen. Het Sint-Trudo Ziekenhuis heeft hier onder andere aan deelgenomen door een leerstoel aan het LIGB-KU Leuven.

Met het FlaQuM-model ontwikkelen ziekenhuizen een kwaliteitsmanagementsysteem en zorgen voor de continue opvolging en verbetering van kwaliteit van zorg. Het voorbije anderhalf jaar werd het FlaQuM-model getest, verfijnd en geoperationaliseerd via de actieve deelname van patiënten, naasten, medewerkers en bestuurders.

FlaQuM zorgt ervoor dat continu alle aandacht blijft gaan naar kwaliteit van zorg als belangrijkste goed. Daarom kiezen we bewust voor FlaQuM en is het iets waar we via de leerstoel de voorbije jaren reeds actief aan gesleuteld hebben in Sint-Trudo."