Discusdegeneratie

Discusdegeneratie is een normaal leeftijdsgebonden verschijnsel. Door het ouder worden ontstaan bij de meeste mensen een aantal veranderingen in de tussenwervelschijf. De discus gaat uitdrogen en afplatten en er kunnen scheuren ontstaan.

Symptomen

Naarmate de tussenwervelschijven slijten vermindert hun vermogen om schokken op te vangen. Dit kan leiden tot stijfheid en verminderde flexibiliteit. Je kan last hebben van rugpijn, vooral bij het autorijden, zitten, bukken, heffen en tillen. De tussenwervelschijven kunnen na verloop van tijd ook inkrimpen door verlies van water en kraakbeen. Soms ontstaat hierdoor een hernia of uitstulping, die dan weer druk kan uitoefenen op de omliggende zenuwen en zo pijn veroorzaakt. Er kan ook uitstralingspijn (beenpijn of ischias) aanwezig zijn. Deze slijtage is leeftijdsgebonden maar treedt op een jongere leeftijd op dan bijvoorbeeld slijtage aan de knie of heup. Je kan al last hebben van discusdegeneratie op de leeftijd van 30 of 40 jaar. 

Behandeling

Er zal altijd eerst geprobeerd worden om de klachten niet-operatief te behandelen. Zo kan je samen met een kinesitherapeut oefenen op het versterken van de rugspieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van de juiste houding. Dit kan (samen met pijnstillers) al veel verlichting bieden. Als dit niet voldoende helpt kan je cortisone-injecties krijgen om de pijn te verminderen. In vergevorderde gevallen kan een ingreep nodig zijn. Je krijgt dan een discectomie of een fusie, afhankelijk van je situatie. 

Micro-discectomie
Lumbale fusie
Cervicale fusie