Cervicale fusie

Een cervicale fusie is een behandeling voor een nekhernia of wervelfractuur waarbij de wervels meestal langs de voorkant worden vastgezet.

Waarom een cervicale fusie?

De ingreep wordt voornamelijk uitgevoerd bij mensen met een nekhernia. Deze nekhernia komt op alle leeftijden voor. De hernia is een gevolg van slijtage of degeneratie van een tussenwervelschijf. We zien de aandoening dan ook vaker bij oudere mensen.

Cervicale discushernia (nekhernia)
Discusdegeneratie

Ingreep 

Bij een hernia of slijtage in de nek voeren we de ingreep meestal langs de voorzijde van de hals uit. De ingreep gebeurt via de linkerkant, ook al bevindt de hernia zich aan de rechterkant. De tussenwervelschijf wordt volledig verwijderd, samen met de hernia die zich in het ruggenmergkanaal bevindt. De schijf wordt vervangen door een kooi gevuld met een botvervangmiddel vermengd met je eigen beenmerg. Als laatste stap wordt de kooi vastgezet met een plaat en schroeven. 

Herstel

De eerste zes weken na de ingreep neem je veel rust en bouw je je dagdagelijkse activiteiten geleidelijk aan terug op. Je draagt een zachte halskraag buitenshuis en in drukke omgevingen, zo zijn andere mensen in je buurt bewust van het feit dat je net geopereerd bent. Als je in een auto meerijdt draag je een harde halskraag.

Na je ingreep kan je kinesitherapie volgen om je herstel te bevorderen. Je wordt hiervoor doorverwezen tijdens je eerste consultatie na de ingreep bij je behandelend arts. 

Meer weten over je revalidatie?

Je kan na deze ingreep een orthopedisch revalidatieprogramma volgen. 

Orthopedische revalidatie