Diverticulose

Diverticulose is een aandoening waarbij zich kleine uitstulpingen (divertikels) vormen in de wand van de dikke darm. Deze divertikels ontstaan meestal in het onderste deel van de dikke darm. Wanneer de divertikels ontsteken spreken we van diverticulitis.

Symptomen

Onderstaande symptomen kunnen zich voordoen:

  • Buikpijn, vaak in de linker onderbuik
  • Veranderingen in de stoelgang
  • Opgeblazen gevoel en winderigheid

Oorzaak

Een exacte oorzaak voor diverticulose is niet bekend maar bepaalde factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Zo neemt de kans op diverticulose toe naarmate je ouder wordt. Ook vezelarme voeding kan zorgen voor de ontwikkeling van divertikels. Een gebrek aan lichaamsbeweging, het hebben van overgewicht en roken vergroten je risico op diverticulose.

Diagnose

Diverticulose wordt vaak ontdekt tijdens onderzoeken die om andere redenen worden uitgevoerd. Om specifiek op zoek te gaan naar diverticulose kan een (virtuele) colonoscopie uitgevoerd worden. 

Colonoscopie
CT-onderzoek virtuele colonoscopie

Behandeling

De behandeling van diverticulose richt zich meestal op het voorkomen van complicaties en het verlichten van de symptomen. Een vezelrijk dieet kan helpen om de stoelgang te reguleren en de druk op de darmwand te verminderen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, dit helpt om de ontlasting zacht te houden. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de darmfunctie en helpt constipatie te voorkomen. 

Door een gezonde levensstijl en regelmatige controles bij de arts kunnen veel complicaties van diverticulose voorkomen worden. Wanneer je diverticulitis ontwikkelt kan je medicatie krijgen om de ontsteking tegen te gaan.

De ingreep

Als de infectie vaak terugkomt of als er complicaties optreden kan het nodig zijn om de dikke darm met divertikels chirurgisch te verwijderen. In dat geval wordt vaak de Hartmann procedure uitgevoerd. Bij deze operatie wordt het deel van de darm waarin zich de ontsteking bevindt verwijderd. Er wordt een tijdelijk stoma aangelegd. 

Als er weinig of geen infectie in de buik aanwezig is wordt er een nieuwe verbinding gemaakt tussen de overgebleven delen. Deze ingreep kan zowel via een kijkoperatie (laparoscopisch) als via een open ingreep worden uitgevoerd. 

Laparoscopie (kijkoperatie)