Enkelinstabiliteit

Bij enkelinstabiliteit heb je het gevoel van door je voet te zakken. Dit gevoel kan enkel voorkomen bij sportactiviteiten maar kan ook in het dagelijkse leven voorkomen. Afwijkingen in de enkel of een (veelvuldig) letsel dat niet goed is genezen kan het kraakbeen beschadigen en instabiliteit veroorzaken.

Symptomen

Onderstaande symptomen kunnen zich voordoen:

  • Zwelling
  • Pijn
  • Veelvuldig verzwikken van de instabiele enkel

De voet kan stijf aanvoelen na een periode van rust. Bij een enkelverstuiking wordt de enkel vaak direct dik en blauw en is deze erg pijnlijk.

Behandeling

Er wordt altijd eerst geprobeerd om niet-operatief de stabiliteit van de enkel te vergroten. Hierbij wordt met een kinesitherapeut een intensief oefenschema opgemaakt om de stabiliteit te trainen en vooral de aansturing van de spieren rondom de enkel (propriocepsis) te verbeteren. Deze intensieve oefentherapie wordt meestal gecombineerd met het dragen van een brace.

Ingreep

Wanneer de voorgaande behandeling niet effectief genoeg is zal een operatie nodig zijn. Afhankelijk van de aantasting van het weefsel en/of kraakbeen wordt er gekozen voor een kijkoperatie of een open operatie. De herstelperiode is hetzelfde bij beide ingrepen. 

Bij een enkelinstabiliteit met goed weefsel volstaat de standaardprocedure. Hierbij wordt een incisie over de buitenenkel naar voren gemaakt. De enkelband wordt vrijgelegd, doorgenomen en met een anker (klein schroefje waar stevige hechtingen uit komen) weer terug gehecht op de buitenenkel, zodat deze weer korter en steviger is. Hierna wordt het kapsel dat over de gehele enkel loopt (het retinaculum) vrijgelegd en over de enkelband heen gehecht voor extra stabiliteit. De wonde wordt gehecht met oplosbare hechtingen. 

Tijdens de operatie kan de chirurg pas echt goed zien of het weefsel van de enkelband stevig genoeg is om te hechten. Als er onvoldoende sterk weefsel is wordt er een internal brace geplaatst. Dit is een soort veterband die de arts als een nieuwe enkelband met twee ankers kan vastmaken op de plekken waar normaal de enkelband vast zit. 

Artroscopie (kijkoperatie)

Herstel

De enkel wordt met gips en een walkerboot geïmmobiliseerd om alles goed te laten genezen. Deze moet zes weken dag en nacht aanblijven. De eerste twee weken mag je het gewricht niet belasten en moet je eventueel met krukken lopen. Na zes weken moet je nog eens zes weken doorheen de dag een brace dragen. Het eerste jaar na de operatie mag je niet sporten zonder brace. Bij intensievere sporten zoals o.a. voetbal, basketbal, volleybal of hockey wordt meestal geadviseerd nog langer met de brace te sporten.